НачалоСвятЕС откри евакуационен медицински център за украинци

ЕС откри евакуационен медицински център за украинци

Европейският съюз откри в Полша медицински център за прием на ранени и болни украинци, преди те да бъдат евакуирани със самолет към други европейски държави, съобщи вчера Европейса комисия, предаде Франс прес, съобщи .

Еврокомисарят за управление на кризи Янез Ленарчич откри заедно с здравните министри на Полша и медицинския център, разположен до летището на югоизточния град Жешув, на около 80 километра от границата с Украйна. Пациентите, цивилни или военни, ще получават медицински грижи, ще могат да се ваксинират, ще им бъде правен скрининг на заболяването и ще получават психологическа помощ. Норвегия осигурява по два полета седмично за евакуация към други европейски държави, за да бъде облекчен натискът върху Полша, Молдова и Словакия, които граничат с Украйна.

Броят на ранените в Украйна расте с всеки изминал ден, а в болниците вече не достига капацитет да се справят. Същевременно разрушаването на здравните структури лишава пациентите с хронични заболявания от необходимото , за да оцелеят. Не можем да изоставим тези хора, заяви Ленарчич, цитиран в съобщение на Европейската комисия.

Медицинският евакуационен център ще играе съществена роля за бързото прехвърляне на пациенти към болници в , подчерта еврокомисарят. От създаването на евакуационната програма на ЕС на 11 март, две седмици след началото на руската инвазия, 1143 украински пациенти са били прехвърлени към 18 европейски държави.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО