Еврокомисар Илиана Иванова: Младите европейци са повод за оптимизъм за бъдещето на демокрацията

Илиана Иванова, европейски комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, предостави ексклузивно на БТА статията си „Младите европейци – повод за оптимизъм за бъдещето на демокрацията“. Следва пълният текст на материала:
Защитата на нашата демокрация е централна тема в дебатите преди изборите за Европейски парламент на 9 юни. През 2024 г. гражданите в над 50 държави по света, представляващи повече от половината от населението на планетата, са призовани пред урните. Същевременно в цял свят наблюдаваме явлението „отстъпление от демокрацията“, даже в някои случаи – направо преход към автокрация. Ето защо не трябва да пренебрегваме значението нито на причините за тези явления – в това число и дезинформацията – нито средствата за противодействие като например строги стандарти за върховенството на закона, гражданското образование и медийната грамотност. Една важна област контрастира с тези отрицателни тенденции и ни дава повод за оптимизъм: гражданската ангажираност на младите хора е обнадеждаваща.
Избирателната активност на изборите за Европейски парламент през 2019 г. достигна 50,7 % — рекордна стойност за последните 25 години. Един аспект от предишните избори остана сякаш недостатъчно коментиран: а именно ролята, която изиграха точно младите хора за скока в избирателната активност. Делът на младите гласоподаватели под 25 години се увеличи с цели 16 процентни пункта, а този на хората на възраст между 25 и 39 години — с 14 процентни пункта. По този начин младите хора оказаха огромно влияние в изборите. Тяхното послание беше ясно: бъдещето на Европа е важно за нас!
В навечерието на тазгодишните избори имаме основания да вярваме, че тази тенденция би могла да продължи. Публикуваното на 13 май проучване на Евробарометър за младежта и демокрацията попита 26 000 души на възраст между 15 и 30 години от целия ЕС за техните виждания за демокрацията, политиката и начина, по който смятат, че могат да повлияят на обществото. Най-открояващият се отговор беше: 64% от младите хора заявяват, че възнамеряват да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент.
Естествено, има разлика между намерения и действия, но въз основа на тенденциите от 2019 г. можем да се надяваме, че младите гласоподаватели отново ще гласуват масово. Защо? Първо, две трети от респондентите смятат, че ЕС има пряко отражение върху всекидневието им. Независимо дали става въпрос за единния пазар, свободното движение, правата на потребителите, стандартите за храните или екологичните проверки — ползите, които ЕС носи, са ясни за тях.
Основните опасения на младите хора обаче потвърждават и ангажимента им към основните ценности на ЕС. На въпроса в кои области очакват Съюзът да постигне резултати, трите основни приоритета са опазване на мира (37%), борба с бедността (34%) и утвърждаване на правата на човека (30%).
Наред с това проучването показва, че тези приоритети произтичат от личната ангажираност на младите хора. Според проучването 64% от тях са участвали в дейности на младежки организации през последните 12 месеца, което представлява значително увеличение от 2022 г. насам. В допълнение към това много от тях са учили (16%) или са участвали в доброволческа дейност (12%) в чужбина.
Участието в младежка организация показва обществена ангажираност. В много случаи то се осъществява с подкрепата на европейски програми като „Еразъм+“ за образование и младежки обмен или Европейския корпус за солидарност за доброволчество. За пример могат да послужат историите на Естел от Франция, която се присъединява към Корпуса в местния екологично-образователен център в Мачерата, Италия, и на Елио от Ирландия, който учи в Брюксел и отделя време като доброволец в града.
Интересът към гласуване може да се увеличи и когато осъзнаем, че тези избори ще определят как ЕС ще се справи с някои от големите въпроси пред младото поколение — агресивната война на Русия в Украйна и положението в Близкия изток, изменението на климата и предизвикателствата пред демократичния живот. Според проучването повече от две трети от младите хора намират, че образованието им е осигурило цифровите умения, необходими да разпознават дезинформацията.
Като цяло проучването обрисува картината на едно младо поколение, което иска гласът му да се чува за неговото настояще и бъдеще и същевременно иска да защитава демокрацията и човешките права.
През 2019 г. младите хора зададоха тона на приоритетите на Европейския съюз. Сега, на 9 юни, те отново имат тази възможност. Дано, гласувайки, те докажат, че е оправдана вярата ни в европейската ангажираност на новото поколение.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари