НачалоИкономикаЕвропейската комисия помага за възобновяване на търговията с европейско свинско и птиче...

Европейската комисия помага за възобновяване на търговията с европейско свинско и птиче месо за Южна Корея

В резултат на интензивния ангажимент на високо равнище между Европейса комисия () и Южна Корея държавите от ЕС могат от днес да изнасят по-лесно свинско и птиче месо за Южна Корея, съобщават от ЕК. Министерството на земеделието, храните и селските райони на Южна Корея (MAFRA) реши да премахне дългогодишна търговска бариера, която засегна износа на свинско и птиче месо от ЕС, тъй като страната вече признава строгите мерки за регионализация на ЕС за контрол на огнищата на африканската чума по свинете и високопатогенната инфлуенца по птиците. Това решение може да отключи търговия за над един милиард евро през следващите години.
„Днешното решение на Южна Корея да премахне ограниченията върху европейския износ на свинско и птиче месо трябва да увеличи възможностите за износ за сектор, който е изправен пред сериозни ограничения. Ние изпълняваме ангажиментите си за подкрепа на селскостопанския сектор на ЕС, като същевременно гарантираме, че корейските потребители могат да се възползват от висококачествени продукти на ЕС“, каза изпълнителният вице и комисар по търговията Валдис Домбровскис. Той добави, че приветстват продуктивното сътрудничество с корейските партньори, с които работят в тясно сътрудничество по въпроси, свързани с търговията, след търговското споразумение от 2011 г. „Надяваме се да надградим този успех, за да развием подобно конструктивно сътрудничество с други търговски партньори относно признаването на системата за регионализация на ЕС“, заключи Домбровскис.
Комисарят, отговарящ за здравето и безопасността на храните, Стела Кириакидес, коментира, че опазването здравето на животните е ключов приоритет за ЕС, което е довело до въвеждането на строги и ефективни мерки срещу африканската чума по свинете и инфлуенцата по птиците. „Възобновяването на търговията между Република Корея и ЕС е успех и признание за тези усилия, които ще бъдат от голяма полза за европейските производители в сегашните трудни икономически обстоятелства“, допълни тя и заяви, че ЕС остава твърдо ангажиран да се бори с тези болести по животните и да продължи да изнася хранителни продукти, които отговарят на най-високите стандарти и гаранции по отношение на здравето на животните и безопасността на храните.
Днешното решение е в полза на 11 държави от ЕС, които са получили разрешение да изнасят домашни птици и продукти от домашни птици за Южна Корея – Германия, Полша, Унгария, Белгия, Франция, Финландия, Испания, Нидерландия, Швеция, Дания и Литва, както и 14 държави членки, които са получили разрешение за износ на свинско месо и продукти от свинско месо – Германия, Полша, Унгария, Белгия, Франция, Финландия, Испания, Холандия, Швеция, Дания, Словакия, Австрия, Ирландия и Португалия.
Досега Република Корея налагаше национална забрана за внос на свинско или птиче месо от държави членки на ЕС, засегнати от африканска чума по свинете или високопатогенна инфлуенца по птиците, въпреки че ЕС има строга система за регионализация, чрез която огнищата се ограничават в рамките на засегнатия регион, за да се предотврати разпространението в други.
Тази мярка за улесняване на търговията беше последвана от задълбочена оценка, извършена от Република Корея на мерките за контрол на регионализацията на ЕС. След техническа оценка Република Корея заключи, че търговията може да продължи да се осъществява безопасно от зони, свободни от болести, от държави членки на ЕС, засегнати от тези болести.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО