Факултетът по класически и нови филологии на СУ ще награди днес победителите в студентския конкурс за превод на поезия от чужд на български език

По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, и в рамките на Майските дни на културата на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“, Факултетът по класически и нови филологии към СУ празнува езиковото многообразие на планетата и красотата на българския език чрез общофакултетска инициатива за студентски конкурс по превод от чужд на български език под надслов „Светът е в нас чрез езика и писмеността“. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
В конкурса са предложени за превод текстове от 16 съвременни световни поети, оценявани чрез 16 научни журита от специалностите във факултета. С преводи са се включили 70 студенти.
Официалната церемония по награждаването на отличените ще се състои днес, 23 май, в залата на Театъра-лаборатория „Алма матер“. Почетен гост ще бъде Аксиния Михайлова – поет и преводач, носителка  на две престижни литературни награди – „Гийом Аполинер“ за книгата й Ciel a perdre („Небе за изгубване“, 2014 г.), и на Националната награда за поезия на Франция „Макс Жакоб“ за 2020 г. Нейната втора книга на френски език Le Baiser du temps („Целувката на времето“) е издадена от френското издателство „Галимар“ през 2019 г. След Йордан Радичков през 1980 г. Аксиния Михайлова е едва вторият български автор, публикуван от престижното издателство.
Председател на финалното конкурсно жури с представители от всичките 16 специалности във Факултета по класически и нови филологии ще бъде проф. д-р Амелия Личева.
В концертната програма на церемонията по връчване на наградите ще участват народната певица Людмила Радкова, дългогодишна солистка в оркестъра на Горан Брегович, Любомир Желев – солист-инструменталист от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, виртуозните братя цигулари – Антон и Атанас Георгиеви, акордеонистите – Емил Спасов и Артьом Воронин, пианистите – Анна Младенова и Клавдия Заимова, Владимир Маринов – бас баритон, младата поп певица Ели Раданова и Венци Дреников, както и студентската вокална група „Лингвакорд“, с ръководител главен асистент д-р Вълчан Вълчанов.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари