Фалшиви информации за здравеопазване и политика влияят върху ромската общност, според анализ на Център „Амалипе“

Фалшиви информации за здравеопазване и политика влияят върху ромската общност, според анализ на Център „Амалипе“.
Анализът обхваща периода от февруари до май тази година и акцентира върху социалните и медийни канали, по които информациите се разпространяват и въздействат върху хората от общността, каза за БТА Атанас Атанасов, координатор на мрежата за образователни медиатори към неправителствената организация, който е изготвил и доклада.
Ромската общност, която е исторически маргинализирана и се сблъсква с повсеместна дискриминация в цяла Европа, е изправена пред множество предизвикателства, които се изострят от широкото разпространение на дезинформация и фалшиви новини. Изготвеният доклад разкрива мрежа от дезинформация, засягаща ромската общност, като изследва ключовите теми на фалшивите разкази, разнообразните канали, по които се разпространява дезинформацията, и иновативните стратегии, необходими за борбата с нея, се казва в доклада.
Сред притеснителните тенденции е внушението, че ваксините са опасни и не трябва да се прилагат, посочи Атанасов. Така родители на новородени деца, отказват ваксини, които по календар след раждането, трябва да бъдат поставени на децата. Родителите отказват, защото са повлияни от информации в социалните мрежи, че ваксините са опасни. Същевременно, придържайки се към стереотипа децата биват захранвани с прясно, необработено мляко, и получават тежки алергии, защото техните баби не вярват на съвременното здравеопазване, посочи Атанасов, давайки пример от теренната си работа, като медиатор. 
Този тренд, през социалните мрежи, може да се използва с обратен знак, защото мрежата и системата са факт, но образователните медиатори са инфлуенсърите в общността, които също могат да използват тези канали, коментира за БТА Теодора Крумова, експерт в Център „Амалипе“. Тя посочи, че в социалните мрежи има крайни становища, свързани с военните действия в Газа и Украйна. „Заради многото мюсюлмани в ромската общност, на тази база върви нещо като антиеврейска агитация, което може да доведе до радикални прояви“, каза Крумова. 
В ромската общност има специфични канали, които разпространяват фалшиви новини по различни обществени теми. Създадена е информационна инфраструктура, която манипулира, разпространявайки невярна информация. Когато хората са с ниско образование, лесно се доверяват на слухове. Фактор е недоверието в институциите, което е масово в ромската общност, по тази причина и най-нелепият слух намира почва на доверие сред общността. Умело се използват психологическите форми на манипулация, подчерта Крумова.
Целта на анализа е да посочи тези факти, но и да насочи вниманието как информационните канали могат да се използват за популяризиране на добрите практики. В тази връзка, започва серия от подкаст епизоди с личности от сферата на културата и спорта, чийто пример в общността ще бъде важен за развитието на младите хора, заявиха от организацията.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари