Фар, който не свети, не служи за нищо, каза архиерейският наместник на Търговищка духовна околия отец Славчо Проданов

Страстната седмица е време на мъките, на страданията на нашия Господ Иисус Христос. Неговите страдания също се прехвърлят и на нас, вярващите. Братя и сестри, тази седмица виждаме целувката на Юда; чуваме звънът на 30-те сребърника; войниците, които залавят Исуса и го отвеждат на лобното място, наречено Голгота, за да бъде разпнат между двама разбойници, припомни по време на литургията на Велики четвъртък архиерейският наместник на Търговищка духовна околия отец Славчо Проданов.
Литургията събра миряни в храм „Св. Йоан Рилски“ в областния град. По думите на свещеника тази тъжна картина през днешната седмица ни води към размисъл и днес. Защото има хора, които да полагат живота си за своите ближни; има хора, които да умират за правдата. И точно тези хора, със своето достойнство и героизъм, са близки до подвига на Исус. Той със страданията си и кръстната си смърт победи смъртта и изкупи греха на своите по-малки братя.
„Той умря, положиха го в тъмен гроб. Положиха отгоре каменна тежка плоча, но светлина не може да стои в мрака. Христос възкръсна! Видяха го и войниците, които пазеха гроба. Той възкръсна в светлина. Тази светлина, която обгърна, прегърна цялото човечество. Но и днес тази светлина не можа да влезе навсякъде. Защото по прозорците на нашите души има черна хартия, която не позволява на светлината, на лъчите небесни да влязат вътре и да стоплят и да осветят душата и сърцето, за да прогонят оттам мрака“, каза отец Проданов в обръщението си. 
Той пожела: „Дано в идващия светъл ден на Възкресението ние да се облеем в светлината и топлината на възкръсналия Господ Иисус Христос. Защото фар, който не свети, не служи за нищо! Печка, която не топли, бива изхвърлена от помещението, за да не пречи. Пожелавам ви здраве, бодрост и посрещане с духовно християнско настроение светлото Възкресение Христово!“
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари