Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол излизат на протест срещу промените с рецептите на лекарствата по Здравна каса

Фармацевти и собственици на аптеки в област Ямбол излизат на протест в сряда (3 юли) срещу промените с рецептите на лекарствата по Здравна каса, които се очаква да влязат в сила от 4 юли. Това съобщи за БТА Константин Попов от Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия. 
Около 70 са фармацевтите, които членуват в Регионалната колегия. Голяма част от тях ще се съберат пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в Ямбол. За два часа, между 14:00 и 16:00 ч., на 3 юли аптеките в областта ще спрат работа. Около 30 аптеки ще бъдат затворени, т.е. около 100%, каза Попов. 
Според него промяната в Наредба 4 ще се отрази негативно и на аптеките, и на пациентите с изписани лекарства по Здравна каса. Отпускането на лекарствата в една рецепта ще доведе до сериозни финансови загуби за аптеките. Много от тях ще се откажат да работят по Здравна каса, а други ще фалират, посочи той.
„Ако обслужваме един човек с няколко рецепти по Здравна каса, получаваме за всички рецепти, които са без надценка, по пет лева. Сега цялата терапия ще бъде обединена в една голяма рецепта, за която Здравната каса ще плаща общо пет лева. А времето за обслужване на този пациент ще остане същото“, коментира още магистър-фармацевтът.
„Ние ставаме икономически обезкървени, това ще доведе и до фалити на аптеки. От друга страна пряко ще натовари колегите, които ще останат да работят – времето за обслужване ще се увеличи, пациентите ще бъдат още по-изнервени, защото ще трябва да ходят на други места и да чакат много дълго време, ако изобщо могат да бъдат обслужени“, каза още Попов.
По думите му между 60 – 70% ще намалеят постъпленията в аптеките от таксите за лекарства по Здравна каса. Това ще се отрази и на намаляване на заплащането на фармацевтите, респективно от отказ да упражняват професията, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари