„Фестивал на сапуна“ се проведе в с. Царевец

За трета поредна година мездренското село Царевец бе домакин на „Фестивал на сапуна“. Традиционният за селото занаят е вписан в листата за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. За БТА 84-годишната Венета Коцева, с чиято помощ е възстановен занаятът, сподели рецептата – благина, соде и вода. Благината е мас от прасето и всичко онова, което не става за ядене, обясни Венета Коцева.
По думите й варенето може да отнеме и часове, а процесът трябва добре да се познава, защото може и да не се изкара сапун. Готовият продукт се оставя едно денонощие да стегне и се реже на калъпи с конец, завързан за две дъсчици. Не може да се ползва веднага, за да не получи човек алергична реакция. Оставя се на тавана в къщата да съхне няколко месеца и чак тогава е готов, обясниха местни жители.
На центъра на селото бе организирана уличка на занаятите, в която със свои произведения участваха и жители на съседни села. Сред най-интересните бе щандът на гостите от на с. Пещера, община Земен. Хората от селото бяха приготвили традиционни за техния край ястия. Показаха и как се прави прочутата шопска шарена сол и как се бие масло. Празникът продължи с възстановки на местни обичаи и народни хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари