НачалоСвятФилипините засилват военното си присъствие в Южнокитайско море

Филипините засилват военното си присъствие в Южнокитайско море

Филипините обявиха днес, че ще засилят военното си присъствие в Южнокитайско море, о изтъкнаха като причина потенциална заплаха за един от техните гарнизони след наблюдавана китайска активност в оспорвани води, съобщи Франс прес.

Филипинското министерство на националната отбрана съобщи, че е издадена заповед въоръжените сили „да засилят присъствието на страната в Западнофилипинско море заради засечена китайска активност в близост до остров Пагаса“ – един от островите от спорния архипелаг Спратли. То не уточни естеството на „китайската активност“.

Филипините наричат акваторията край западното крайбрежие на страната „Западнофилипинско море“, отбелязва АФП.

В района се появиха изкуствени острови, след като китайски кораб с хидравличен багер беше забелязван там през последните години, сочат американски сателитни снимки. Китайското министерство на външните работи определя тази информация като „ълно неоснователна“.

„Всяко посегателство спрямо Западнофилипинско море и всяко (разработване на незаети земи – б. ред.) там представлява заплаха за сигурността на остров Пагаса“, подчертаха от филипинското министерство на националната отбрана.

Пекин претендира за почти целия морски маршрут, по който са превозвани търговски си за милиарди всяка година. Китай не зачита решение на трибунал на ООН от 2012 г., според което претенциите му са безпочвени. Тайван и страни членки на АСЕАН като Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней също имат териториални претенции за спорните води, отбелязва АФП.

Манила редовно обвинява китайските кораби и брегова охрана, че възпрепятстват филипинските рибарски лодки и други плавателни ове.

Китай е окупирал най-малко седем острова и скали от архипелага Спратли и е построил на тях самолетни писти и пристанища и е инсталирал радарни системи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО