Филмът „Записки по едно предателство“ ще бъде представен предпремиерно в Бургас за 80-годишния юбилей на режисьора Георги Дюлгеров

Рекламирай в beZpartien.bg

Филмът „Записки по едно предателство“, който пресъздава историята за предателството и убийството на Георги Бенковски, описана в „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, ще тръгне по кината в цялата страна в навечерието на 80-годишния юбилей на неговия режисьор проф. Георги Дюлгеров. Неговият рожден ден е на 30 септември, а на 24 септември филмът ще има предпремиерна прожекция в Културен дом НХК в неговия роден град Бургас, съобщават от екипа на продукцията. Както БТА писа, филмът „Записки по едно предателство“ вече имаше една прожекция пред бургаската публика на 7 април, когато закри 21-вото издание на „София филм фест на брега“. Предстоящото представяне е официална предпремиера преди тръгването на филма по кината в цялата страна. Това е вторият опит на проф. Георги Дюлгеров да заснеме историята на Бенковски от книгата на Захари Стоянов. Първият носи заглавието „Да отвориш рана“, но пропада през 1975 г. и то месеци преди планираното начало на снимките поради идеологически съображения на тогавашния режим, припомнят от екипа на филма. 
Оттогава у режисьора на филми като „Авантаж“, „Буферна зона“ и „Мера според мера“ не спира да се развива идеята да претвори на голям екран сцената с убийството на Георги Бенковски на моста. И в първата концепция за филма, както и в настоящата, ключов герой в повествованието е Дядо Вълю, предателят на Бенковски, чиято роля се изпълнява от Ивайло Христов. В образите на Захари Стоянов и Бенковски се превъплъщават младите актьори Иван Николов и Пламен Димов, които освен на екрана са приятели и в живота. Георги Дюлгеров използва тази динамика между двамата, за да покаже опитите на двама визионери да създадат Хвърковатата чета.
Оператор на филма е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров. 
„Записки по едно предателство“ тръгва по кината в страната от 29 септември. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *