НачалоИкономикаФинландия осигури спешно финансиране на енергийния концерн "Фортум"

Финландия осигури спешно финансиране на енергийния концерн „Фортум“

Финландският енергиен концерт „Фортум“ (Fortum) сключи сделка да спешно финансиране с финландса държава, предадоха ДПА и Ройтерс. Тя има за цел да осигури достатъчно ресурси на компанията, в случай че те на електричеството, а с това и на обезпеченията, продължат да се покачват.
„Фортум“ твърди, че към момента има достатъчно , за да покрива обезпеченията, а сделката с Хелзинки е с цел осигуряване да допълнителни гаранции.
„Енергийната криза в е причинена от решението на да използва газа като оръжие и това засяга пряко както „Фортум“, така и други производители на енергия в Скандинавия“, заяви ът и главен изпълнителен директор на компанията Маркус Раурамо.
„Нестабилността на пазара остава сериозна, а през последните седмици видяхме исторически високи цени на а. Миналата седмица, все пак, и спотовете, и фючърсите, а с тях и обезпеченията, спаднаха“, допълва Раурамо.
Финландската държава притежава повече от половината от акциите на „Фортум“. Споразумението с държавната инвестиционна компания „Солидиум“ (Solidium) предвижда отпускането на 2,35 милиарда евро за покриване на обезщетения.
Хелзинки обяви в неделя, че заделя 10 милиарда евро за гаранции за енергийната индустрия, след като „Газпром“ спря ълно преноса на газ по „Северен поток-1“ и задълбочи енергийната криза в Европа.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО