Фондация „Мисия криле“ е помогнала на над 3500 души, търсещи закрила в страната, през последните близо три години

Над 3500 лица, търсещи закрила на територията на Република България, са се обърнали за помощ към Фондация „Мисия криле“. Това съобщи в пресклуба на БТА в Стара Загора председателят на организацията Диана Димова. Тя посочи, че през последните 33 месеца екип от специалисти от фондацията са работили по проект „Регионален модел за овластяване на уязвими бежанци и мигранти, търсещи закрила в страната“.
„Това е едно усилие, което прилагахме един доста голям екип целенасочено, за да променим една реалност, с която ние не сме съгласни“, каза Диана Димова. Тя обясни, че по време на изпълнение на дейностите „имаше много предизвикателства по време на този проект“, който е започнал в средата на ковид пандемията. „Трябваше да се справяме с доста предизвикателства, свързани с това, а войната, която избухна в Украйна, в края на февруари 2022 година ни изненада“, посочи още Димова. 
Проектът е насочен към лица, потърсили или търсещи убежище в страната- бежанци или мигранти, които се намират в ситуация на уязвимост. Основният фокус на екипа от специалисти е бил овластяването на тези изпаднали в нужда хора и застъпничество за техните права, поясниха от организацията. „Иновативният елемент, който включихме, беше приобщаването на бежанците като равнопоставени участници в търсенето на качествена промяна в живота и социалната среда, възприемайки ги като личности, които могат да допринесат за себе си и общността със своята активност“, обясниха още от Фондация „Мисия криле“.
През изминалите месеци са проведени над 2000 здравни консултации, над 1000 консултации по социални въпроси, близо 90 правни консултации и са заведени пет дела. Диана Димова посочи, че 80 души са получили и специализирана психологическа помощ.
Тя обясни, че „едно от най-големите предизвикателства, което се изправя пред нас е Европейският миграционен пакт или новото европейско законодателство за миграцията“. Всички още не знаем неговото приложение и как то ще се реализира в бъдеще, коментира Димова и добави, че се очакват много бързи депортации на мигранти.
Проектът „Регионален модел за овластяване на уязвими бежанци и мигранти, търсещи закрила в страната“ е стартирал на 26 юли 2021 година и ще приключи на 25 април т.г .Той се е осъществил с финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. и е на стойност 156 000 евро.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари