Фондация “Шанс за децата и природата на България“ отличи със стипендии талантливи български деца

За тринадесета поредна година фондация “Шанс за децата и природата на България“ отпусна годишни стипендии на едни от най-талантливите деца и младежи на България. Проектът “Награди, стипендии и отличия“ има за цел да подпомогне обучението и изявите на талантливи деца и младежи в областта на точните и хуманитарни науки, изкуството и новите технологии, съобщават от пресцентъра на фондацията.
Млади таланти от цяла България, които са завоювали призови места на национални и международни конкурси, състезания и олимпиади в областта на математиката и информационните технологии, литературата, музикалното и изобразително изкуство, получиха индивидуални парични награди. 
БТА припомня, че от началото на програмата “Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 100 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили големия приз “Шанс за таланта“. Наградата им осигурява възможността да участват и да постигат високи успехи на европейски и световни първенства. 
Сред лауреатите за 2024 година е Жаклин Костадинова, ученичка в осми клас от Немска езикова гимназия (НЕГ) “Гьоте“, гр Бургас. Тя получи индивидуална парична награда „Мирела Буюклиева“  в сферата на музикалното изкуство. Ясен Пенчев от 12 клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово, бе отличен с индивидуална парична награда в сферата на математиката. Никола Башиков, 4 клас, и Константин Башиков, от 9 клас на НМУ „Любомир Пипков“, гр. София, получиха парични награди за талантливи деца с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на музикалното изкуство. Индивидуална парична награда за отлично представяне на републикански и международни олимпиади, конкурси и състезания, в сферата на математиката, получи Александър Пендов, осмокласник в Математическа гимназия (МГ) „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив.
Големият приз на Фондацията „Шанс за таланта 2024“ за изключителни постижения в областта на изкуството беше връчен на осмокласничката Вяра Пенчева от ПМГ “Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово. Само за 2023 г. Вяра е завоювала над 80 престижни национални и международни награди. Фондацията подкрепя Вяра Пенчева, като покрива всички разходи по пътуването и участието ѝ в изложбата по случай 10-годишнината на организацията “Never Such Innocence“, която ще се организира от престижното Кралско дружество по изкуствата (RSA) в Лондон, Великобритания, уточняват от фондацията.
“В България има много таланти! За тях трябва да се чува и знае! Трябва да им помагаме и да ги подкрепяме, защото те са бъдещето на страната ни. За тринадесета поредна година фондация “Шанс за децата и природата на България“ провежда националната си програма “Награди, стипендии и отличия“. Това е най-важният ни проект. През 2011 г. фондацията ни си постави благородната задача да стимулира развитието на талантливи деца и способни млади хора на възраст от 6 до 20 години. От тогава до момента по програмата “Награди, стипендии и отличия“ са отличени над 100 даровити деца от цялата страна’’, коментира Лилиана Славова, председател на фондация “Шанс за децата и природата на България“ и основател на Център за млади таланти, гр. Бургас.
Годишният празник на таланта, организиран от фондацията, се проведе в Бургас и стартира с официалното награждаване на даровитите български младежи. Събитието продължи с премиерата на театралната постановка “Комедия от грешки“ по Шекспир. Младите актьори от театрална група “Драма‘s” към Център за млади таланти, гр. Бургас, плениха публиката в препълнената зала на Драматичен театър “Адриана Будевска“ със завидна актьорска игра и уникални сценични костюми и декори, направени от самите тях. Режисьор на постановката и ментор на децата е известният театрален педагог – Елисавета Дачева, наскоро завърнала се от Лондон, допълват от фондация “Шанс за децата и природата на България“.
/ЙВЛ
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари