Формирования за противовъздушна отбрана и военна авиация ще извършат бойни стрелби на Зенитния полигон на ВВС в Шабла

Съвместни бойни стрелби на авиационни формирования от Военновъздушните сили (ВВС) и формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Българската армия започват от утре, на Зенитния полигон на ВВС – Шабла. Подготовката, която ще продължи до 13 юни, е част от учението на НАТО Ramstein Legacy – 2024 в Румъния. Това съобщиха от Министерството на отбраната.
В продължение на четири дни формированията от българските ВВС и Сухопътните войски, осигурявани от Военноморските сили, ще имат съвместни действия за повишаване на бойната си подготовка и нивото на взаимодействие и координация при участие в противовъздушни операции в национален и съюзен формат.
Ще бъдат изпълнявани елементи от процеса на планиране и управление на наземно-базираните средства за ПВО в съюзна среда и бойни стрелби с формирования на зенитно-ракетни войски. Ще се състоят съвместни полети над море с летателни екипажи от състава на ВВС за изпълнение на отстрели и бойни стрелби по въздушни цели, навигационно бомбопускане и стрелба по морска цел.
По време на полетите ще бъдат изпълнявани упражнения от програмите за бойна подготовка на летателните екипажи над суша и море за усъвършенстване на техните умения. Участниците от зенитно-ракетните войски ще отработят алгоритми и процедури за командване и управление на НАТО при противодействие на въздушен противник. По време на стрелбите ще се извършат реални пускове по въздушни мишени и кинетично въздействие с въоръжение „въздух – повърхност“ по морска мишена.
Бойната техника от състава на ВВС, планирана за участие в съвместните бойни стрелби, включва изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25, вертолети Ми-24 и зенитно-ракетните комплекси С-125 „Нева”. Формированията на Сухопътните войски ще участват с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2М“ и „Стрела 3“.
 Общ ръководител на съвместните бойни стрелби ще бъде заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Димитър Георгиев.
Формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски започнаха участието си в учението на НАТО Ramstein Legacy – 2024 от учебния полигон „Корен“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари