Фотографът Даниела Минева представи самостоятелната си изложба „Майки и синове“ във Велико Търново

Фотографът Даниела Минева представи самостоятелната си изложба „Майки и синове“ във Велико Търново.  Експозицията беше открита в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и включва 18 черно-бели фотографии, снимани в преносимо студио в рамките на една година.
Даниела е въплъщение на добрия вкус, на елегантността, на добрия тон и на истинските, автентични отношения между хората, каза доц. д-р Анна Иванова, заместник-ректор на Великотърновския университет, дългогодишна приятелка на Даниела и нейна състудентка, която откри изложбата. Тя определи Даниела Минева като автор със собствен класически стил, чиито произведения привличат със своята топлота и сила на чувствата, уют, магичност и извисеност.
В изложбата „Майки и синове” не само всяка картина разказва история, но и самата поредица от картини сякаш ни води по пътеката на времето, което променя отношенията между родител и дете. Тя проследява начина, по който то преминава през лицата на тези герои, и показва как в определен момент дете и родител сменят местата си. Отвъд естетическата наслада фотографиите ни изпълват и с философски хоризонти, каза още доц. Иванова
Моите творби са вдъхновени от собствения ми опит като майка на син, сподели Даниела. Има един драматичен момент, когато синовете се отделят от нас, за да търсят своя път, но истинската връзка и нежността остават завинаги, колкото и да не говорим за тях, каза още авторката.
За БТА Даниела разказа, че целта ѝ е била да проследи как съкровената връзка между майките и техните синове се развива във времето, как се променя през различните възрасти. На отделните снимки можем да видим различни отношения, които са показани чрез пози, композиции, погледи, докосвания, но винаги има една червена нишка и това е майчината любов, каза още тя. Минева поясни, че е избрала фотографиите да са черно-бели, а средата, в която са поставени героите да е „стерилна” – без детайли и битовизми, за да се предаде само чистата емоция между хората пред обектива.
Повечето хора, които Даниела заснема за тази изложба, са нейни приятели, но има и такива, с които се запознава на момента. В началото тя замисля проекта си като отворен, в който всеки да може да се включи, но впоследствие решава да избере свои познати, защото мигът, който се опитва да улови, според нея е много интимен и изисква доверие. За една от фотографиите за първи път Даниела застава и пред обектива, за да заснеме сама себе си и своя син. 
В откриването на изложбата със своите изпълнения се включи народния хор „Плетеница“, в който пее и Даниела, а създателят и ръководител на Танцов колектив „Плетеница” Николай Корчев каза, че следващият неин фотографски проект е озаглавен „Снимай се с непознат”. Той вече е одобрен да бъде част от програмата на  фестивала „48 часа Варуша – юг“, който ще се състои през август във Велико Търново. 
Даниела Минева по професия е графичен дизайнер, но снима още от ученическите си години. Тогава неин учител по фотография е Венко Тонков, художник и преподавател във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Даниела е участник в няколко съвместни проекта, а миналата година представи своята първа самостоятелна портретна изложба „Лица в тишината“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари