Фотографска изложба представя уличната култура и скейт парковете

Рекламирай в beZpartien.bg

„Родени свободни“ е заглавието на фотографската изложба, която Константин Вълков представя от днес до 29 октомври в „Квадрат 500“, съобщават от Националната художествена галерия (НХГ).
„Поредицата фотографии на Константин Вълков от скейт паркове са един голям урок по социална фотография. Не спортна, не портретна, а документална – визуален разказ за уличната култура, с нейни локации в Кейптаун и Барселона, Манчестър и Бургас, София и Царево. Фотографиите са изключителни срещи с практикуващи този спорт от различни поколения. Правени са в социални среди, които са воювали за признаването си от обществото – от „криминален контингент” до „олимпийски надежди”. От хулигански появявания със скейтбордове на публични места до тренировки на специално изградени скейт-паркове“, казва кураторът на изложбата Мариета Ценова.
Тя допълва, че Вълков не използва ефекти, а документира тази среда с нейната култура. Оопределя изложбата като разказ за скейтборда – спорт, чрез който се решават социални проблеми в различни общества. „Спорт, в който няма социални граници и който в своята демократичност решава психологически казуси. Спорт, в който свободата е лична, но и споделена с всеки, които има куража да я отстоява“.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *