Фотографската изложба „Перфектни тела“ показва несъвършенствата като двигател в танца

Начинът, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си, е акцент на фотографската изложба „Перфектни тела“. Тя е съвместен проект на хореографа и визуален артист Коста Каракашян и фотографа Алекс Костадинов. Експозицията може да бъде разгледана от 21 май до 9 юни в галерия „Топлоцентрала-Куб“, съобщават организаторите.
„Танцуващото тяло бива наблюдавано, коментирано, манипулирано и отхвърляно многократно в рамките на танцовата кариера, под погледите на преподаватели, публика и колеги. Изложбата цели да предизвика публиката и танцьорите, които участват в нея, да преосмислят концепцията за перфектното тяло като едно силно и устойчиво тяло. Вдъхновението за проекта идва от дългогодишния опит на Коста Каракашян като професионален танцьор и полемиката около телата на танцьорите като едновременно атлети и артисти“, разказват от екипа. Те допълват, че телата, които са пред обектива, са на танцьори, на които многократно е казвано, че имат „грешното“ тяло за успешна танцова кариера. Организаторите отбелязват, че всеки от тях позира за два вида портрети – такива, които ги сблъскват с тези черти на телата им, които са били повод за угризение, и такива, в които оставят жизнената сила на танца да ги води свободно.
„Фотографиите адресират проблем, за който не само танцьорите се срамуват да говорят, а именно как да се справим, когато тялото ни няма възможност да оправдае всички професионални и лични желания, които искаме от него“, казват организаторите.
„Танцьорите са не само артисти, но и атлети, които трябва да поддържат един почти невъзможен баланс от сила, лекота, грация и красота в тяло, което трябва да бъде и издръжливо. Повечето танцьори, често заради негативни коментари от преподаватели или колеги, имат проблеми с приемането на тялото си. Искахме да изследваме всичките тези емоции и да създадем една безопасна среда за танцьорите, които се включиха в нашата отворена покана да изследват своите взаимоотношения с телата си и да отворим диалог и с публиката за невидимите трудности зад красотата на танцовото изкуство“,  споделя хореографът Коста Каракашян. 
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари