НачалоСвятФренските деца започват училище без маски за пръв път от началото на...

Френските деца започват училище без маски за пръв път от началото на пандемията

Около 12 милиона ученици във Франция започват днес новата учебна година без маски – за пръв път от началото на пандемията от КОВИД-19 и с надеждата да имат преподавател въпреки недостига от учители, предаде Франс прес.

След двумесечна ваканция децата от детските градини и началните училища (6,), прогимназистите (3,4 милиона) и гимназистите (2,2 милиона) отново ще се срещнат със своите другари, ще се запознаят с преподавателите и с учебните програми, предаде .

За разлика от двете предходни учебни години всички учители и ученици ще започнат тази без маски, защото положението с КОВИД-19 е относително спокойно. Преди две години маските бяха задължителни за прогимназиите и гимназиите, а миналата – за учениците от първи клас нагоре.

Новите здравни разпоредби за сферата на то предвиждат присъствено обучение без ограничения във физичеса активност и общуването.

Предходната учебна година мина под знака на здравната криза. Тази година отново има криза, но по друга причина – недостиг на учители и възпитатели. Явлението не е ново, но сега положението е още по-тежко – 27 300 са вакантните места в публичното и частно образование, където се трудят общо 850 000 преподаватели.

Това не е проблем, който засяга само Франция – „всички европейски страни т все по-големи трудности с набирането на кадри, което предвещава истинска европейска криза с привличането“ на персонал, се казва в доклад на френския парламент от юни т. г.

Френският министър на образованието Пап Ндиай не спира да повтаря оследък: при все че условията „не са оптимални“, началото на учебната година ще бъде „сравнимо с миналогодишното“, „пред всеки клас ще застане преподавател“. За да намали частично дефицита, държавата по думите на министъра е наела 3000 души на срочни договори и те ще започнат преподавателска работа след неколкодневно обучение. Той обаче повтори, че над 80 на сто от тези хора вече са преподавали някъде. При все това според него са възможни „трудности в някои учебни дисциплини“.

За да направи учителската професия по-привлекателна, правителството обещава „от началото на учебната 2023/2024 г. никой преподавател да не започва с по-малко от 2000 евро месечна нетна заплата“ плюс премии. Министърът увери, че ще има и „значителни“ увеличения, без обаче да уточни кога.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО