НачалоСвятГ-7 има план как да противодейства на Путин

Г-7 има план как да противодейства на Путин

Групата на най-големите икономики в света Г-7 има план как да противодейства на руското влияние в та, пише „Уолстрийт джърнъл“.

В седмия месец от пълномащабната непредизвикана руска инвазия в финансовите министри на страните от Г-7 са готови да се споразумеят и да представят план за определяне на горни за петрола от . Споразумението за ценовия лимит трябва да бъде прието на 2 септември по време на виртуална .

Предполага се, че пределните цени ще се прилагат не само за нефта, но и за нефтопродуктите, включително мазута, о един от основните експортни продукти на Русия. Планът предвижда забрана за финансиране и застраховане на транспортирането на руски петрол, ако той се продава над установената цена. Страните от Г-7 застраховат повече от 90% от световното корабоплаване към момента.

Споразумението ще влезе в сила през декември. Идеята за въвеждане на пределни цени на руския петрол беше представена на срещата на лидерите на Г-7 в края на юни. Така страните от „голямата седморка“ възнамеряват да ограничат приходите на Москва от продажбата на петрол. Някои петролни търговци и анализатори изразиха съмнения, че таванът на цените ще проработи, тъй като Русия е намерила начини да транспортира петрола си до Азия, без да прибягва до западна корабна застраховка. Членовете на Г-7 се опитват да намерят начини да запълнят енергийната празнина и да се справят с нарастващите цени, като същевременно спазват ангажиментите си в областта на климата.

„Докато постепенно изтегляме руските енергийни ресурси от нашите вътрешни пазари, ние ще се стремим да разработим решения, които ще намалят приходите на Русия от въглеводороди, ще поддържат стабилността на глобалните енергийни пазари и ще минимизират негативните икономически последици“, се казва в изявление на Г-7. На 31 май председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че лидерите на ЕС са постигнали споразумение за забрана за руски петрол. Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен петролното ембарго ще намали около 90% от вноса на петрол от Русия в страните от Европейския съюз до края на тази година. Икономическите санкции срещу Кремъл бяха наложени заради военната агресия на срещу Украйна.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО