Габриела Наплатанова ще е временно изпълняващ длъжността председател на СЕМ от 28 април до 27 октомври

Габриела Наплатанова ще е временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) от 28 април до 27 октомври. След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева. Такова решение бе взето на извънредно заседание на регулатора днес.
До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за изпълняващи длъжността председател на СЕМ се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора.
Предложението двете да изпълняват длъжността в два последователни периода от по шест месеца бе направено от Пролет Велкова – член на регулатора. То бе подкрепено от Пролет Велкова, настоящия председател на СЕМ Соня Момчилова, Габриела Наплатанова и Симона Велева. Галина Георгиева гласува с „въздържал се“.
Според процедурата за избор на председател на СЕМ решението се взима с квалифицирано мнозинство. Ако такова не бъде постигнато в три поредни гласувания, то нов председател се избира с обикновено мнозинство. При липса на решение и на четвъртото гласуване се избира изпълняващ длъжността председател на регулатора.
В рамките на обсъжданията номинирани за председател на СЕМ бяха членовете Габриела Наплатанова и Симона Велева. Нито една от двете кандидатури не събра необходимия брой гласове на проведените четири заседания.
Досегашният председател на СЕМ Соня Момчилова бе начело на регулатора в два последователни мандата, като настоящият ѝ изтича в неделя, на 28 април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари