Галерията за графично изкуство във Варна представя самостоятелна изложба на полския художник Марчин Бялас

Самостоятелна изложба на полския художник Марчин Бялас представя Галерията за графично изкуство във Варна. Тя е подредена в Градската художествена галерия „Борис Георгиев”. Авторът е график и преподавател. През 2009 г. печели равностойна награда на XV Международно биенале на графиката във Варна. Изложбата пристига в крайморския град след гостуване в Галерия „Академия” в София.
В колекцията си, наречена „Defragmentation 1.0”, Бялас включва свои графични творби от последните две десетилетия. Всички са изпълнени в техника дълбок печат, сред тях има офорти, акватинта и суха игла, съобщават организаторите. Най-ранните произведения в експозицията са част от дипломния магистърски проект на Бялас, други са създадени в годините непосредствено след това. Двете серии „Над паважите“ и „Стая с изглед“ си кореспондират тематично и включват архитектурни мотиви. Най-новите творби, правени през последните три години, са част от серията „Half-Life“, включваща графики, картини и обекти. 
Художникът признава, че първоначално базира своите артистични търсения върху фигуративни изображения, но постепенно изоставя използването им в полза на интерпретацията на градските структури, в които символичното присъствие на човека все още има свое място и цел. По-новите му произведения са вдъхновени от град Катовице и са предназначени да създадат алтернативни места в един паралелен свят. Поредицата „Half-Life“, която работи в момента, е опит за дефрагментиране на информацията и интуицията, произтичащ от наблюденията на съвремието, казва авторът.
Марчин Бялас е роден през 1977 г. През 2004 г. завършва Академията за изящни изкуства в Катовице. За дипломната си работа е отличен с медал на Ателието за дълбок печат на проф. Ян Шматлох. През 2011 г. придобива научна степен доктор по изкуствата, а през 2019 г. става хабилитиран доктор. От 2020 г. е професор във Факултета по изящни изкуства на Художествената академия в Катовице. Осъществил е индивидуални графични изложби в Полша, Канада, Румъния, Германия, Ирландия, Беларус, Франция, Иран, Белгия, Унгария. От 2003 г. се включва активно в пленери, творчески резиденции и фестивали на графичните изкуства в Полша и чужбина. Участва в над 300 колективни изложби, включително и конкурси, от които получава близо 50 награди и отличия.
Изложбата ще бъде във Варненската галерия до 10 юни.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари