Галерийни пространства в София и Бургас представят изложби на дипломантите от Националната художествена академия

За втора поредна година различни културни и експозиционни пространства в София и Бургас стават домакин на изложбите на дипломираните бакалаври и магистри от всички специалности на Националната художествена академия (НХА) от Випуск 2024 година. Те ще бъдат представяни в периода 13 юни – 5 август, съобщават организаторите.
„В своята 128-годишна история Националната художествена академия и днес изпълнява успешно своята мисия – да изгражда и обучава поколения български художници, които да определят и развиват културния облик на България. Преподавателите в Академията – доказани специалисти в областта на изящните и приложните изкуства, дизайна, реставрацията и изкуствознанието, обучават студентите на НХА както на традиционните за академичното образование похвати и техники, така и на иновативни методи и технологии, които да позволят на младите художници да изградят себе си като автори, подготвени да заемат мястото си в сцената на съвременните визуални изкуства“, казват от екипа на висшето училище. Оттам допълват, че тези събития целят да дадат гласност и да представят постиженията на дипломниците на НХА. 
От 26 юни до 6 юли в галерия „Академия“ на Националната художествена академия представя в поредица от експозиции дипломни работи и проекти на студентите от специалностите „Живопис“, „Резба“, „Реставрация“. Дипломантите от специалностите „Книга, илюстрация, печатна графика“ ще покажат творбите си там от 9 до 19 юли. В периода 22 − 30 юли ще бъде изложбата на специалност „Рекламен дизайн“.
В Северната сграда на НХА, намираща се на ул. „Шипка“ 1, ще бъдат показани произведенията на възпитаниците от специалност „Скулптура“ от 20 до 28 юни. 
Галерия One отваря вратите си за изложби на дипломираните студенти от специалностите „Сценография“ в периода 13 – 29 юни. От 17 до 31 юли там ще бъдат подредени творбите на дипломантите от специалностите „Текстил – изкуство и дизайн“ и „Метал“. 
За втора година в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ ще бъдат проведени дипломните защити на студентите от специалност „Плакат и визуална комуникация“, като зрителите на театъра ще могат да разгледат изложбата на дипломираните от 17 юни до 15 декември. 
Арт център „Банкя“ е домакин на изложба-селекция от дипломни работи на алумни от специалностите „Живопис“, „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Дизайн за детската среда“ и „Индустриален дизайн“. Те може да бъдат разгледани в периода 25 юни – 5 юли. 
Галерия „Топлоцентрала – Куб“ се превръща в инсталационно пространство за дипломните проекти на студентите от магистърска програма „Дигитални изкуства“ от 27 юни до 7 юли. 
Завършилите студенти от магистърски програми „Изкуство на книгата“ и „Илюстрация“ представят работите си в галерия INTRO в периода 1 − 8 юли. 
По традиция Съюзът на българските художници предоставя част от пространствата си за изложбите на дипломираните. Тази година в СБХ ще бъдат показани четири изложби с работи и проекти на завършилите от специалностите „Стенопис“ и „Индустриален дизайн“ от 5 до 16 юли, както и „Графика“ и „Дизайн за детската среда“ в периода 18 − 30 юли. 
В галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика, филиал на Регионален исторически музей – София ще ще бъдат експонирани художествена фотография и пластики от керамика и порцелан и стъкло на завършилите от специалностите „Керамика“, „Дизайн на порцелан и стъкло“ и магистърска програма „Фотография“. Те може да бъдат разгледани от 9 до 20 юли. 
Галерия „Сан Стефано“ представя постиженията на алумните от магистърските програми „Плакат“, „Визуална комуникация“ и „Калиграфия“ в периода 11 – 25 юли.
В експозиционните пана в галерия на открито „Градина Кристал“ специалност „Моден дизайн“ излага с фотографии на модните колекции на дипломниците от 22 юли до 5 август. 
В Бургас дипломираните студенти от специалностите „Живопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“ и „Моден дизайн“ ще покажат своите работи и проекти в Културен център „Морско казино“, зала „Александър Г. Коджакафалията“, в периода 21 юни – 7 юли, както и на експозиционните пана, разположени в алеята пред културния център от 1 до 30 юли.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари