Генерал-лейтенант Михаил Попов участва в годишната среща на заместник-началниците на отбраната на държавите участнички в Процеса SEDM

Традиционната годишна среща на заместник-началниците на отбраната на държавите участнички в Процеса SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process DCHOD Meeting) се проведе днес, 26 юни, в Истанбул, Република Турция. Във форума участва българска делегация, водена от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, съобщиха от Министерството на отбраната. 
По време на срещата беше обсъдена средата на сигурност в региона, както и регионалното сътрудничество в областта на отбраната. В своите изказвания ръководителите на националните делегации на страните-членки запознаха участниците в срещата с позициите на своите държави по актуални въпроси, както и с постигнатия напредък и възможностите за по-нататъшно развитие на SEDM. 
В края на срещата беше приета съвместна декларация на заместник-началниците на отбраната.
Срещите на заместник-началниците на отбраната на държавите от Югоизточна Европа са важна част от Процеса SEDM и се провеждат ежегодно в една от страните-членки на ротационен принцип. Те са ефективен механизъм за повишаване на регионалната сигурност и са един от най-важните форуми за регионално сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, отбелязват от ведомството. 
Вследствие на бурните събития от последното десетилетие и на ръководените от НАТО мисии, които имат за цел да изградят и поддържат мира и сигурността в Югоизточна Европа, в международната общност се появява мнението, че е необходим последователен механизъм за регионално сътрудничество в този регион, се посочва на официалната страница на инициативата. Така се стига до Процеса на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM), който започва със среща на министрите на отбраната, проведена в Тирана през март 1996 г. Това е първата от поредица срещи, на които се събират министрите на отбраната, заместник-министрите на отбраната и заместник-началниците на отбраната на страните от Югоизточна Европа. Дейностите, предприети в контекста на процеса SEDM, развиват сигурността на Югоизточна Европа по три основни начина: насърчаване на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения, укрепване на регионалните отбранителни способности, както и на сътрудничеството чрез колективни усилия и установяване на връзки, улесняващи интеграцията в евроатлантическите институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари