Генералният директор на БТА Кирил Вълчев откри Форума „БГ ТУРИЗЪМ – ЛЯТО 2024“ в к. к. Албена

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев откри Форума „БГ ТУРИЗЪМ – ЛЯТО 2024“ в курортния комплекс Албена. Това е пето издание на инициативата на Българската телеграфна агенция за организиране на форуми, които се провеждат два пъти всяка година – в началото на летния и зимния туристически сезон, за обсъждане на посланията при представянето на туризма в България през предстоящия сезон. В срещата се включват представители на държавни и общински институции, туристическия бизнес, неправителствени организации, учени и експерти и медиите, каза той. 
„Добре дошли в курортния комплекс “Албена“, който през тази година отбелязва 55 години. След като през миналата година отбелязахме 115-тата годишнина на „Св. Св. Константин и Елена“ със сигурност можем да кажем, че България има традиции в туризма, които надхвърлят нашето поколение и нашата цел е да представим добре тези традиции. Посланията, които се оформиха по време на предходните срещи бяха следните – през лятото на 2020 г. във Варна стигнахме до извода е, че най-важното послание за България е, че е сигурна дестинация. През зимата на 2022 г. в Банско, когато в цяла Европа се обсъждаха и прилагаха ограничения на тока, топлата вода, работното време заради пестене на енергоизточници след началото на войната в Украйна, посланието, което оформи туристическият бизнес бе, че в България ваканцията е без всякакви ограничения. През лятото на 2023 г. в Бургас във времето, в което цените в целия свят растяха много бързо и почивките ставаха скъпи или, за да се запази цената, вложенията в условията силно се намаляваха, България запази стойността или близка до същата цена. Посланието тогава беше България: Повече стойности – Същата цена“, каза директорът на БТА. 
Той припомни още, че преди зимния сезон 2023/2024 г. в Самоков основно оплакване на бизнеса на форума на агенцията бе, че не съвсем честно конкурентите на България в ски туризма подчертаваха, че у нас нямало сняг. И от друга страна, че в България не е сигурно заради продължаващата война в Украйна. „Тогава посланието беше, че сняг има и България е сигурна дестинация. Сега в Албена ще обсъдим кое да бъде посланието, извън това, което всички добре знаем, че България е страна на розите, слънчева с хубави плажове. Медиите нямат за задача да формират тези послания, а да акцентират върху това, което бизнесът, общините искат да достигне до широката публика, до туристите. Една от възможните посоки на предстоящата дискусия – вече имаме множество информации, които ни съобщават световните агенции на различни страни за очертаващото се изключително горещо време в Южна Европа. Четем предупреждения за рекордни температури в Турция, Гърция, Хърватия, Италия, Южна Франция и южните части на Испания и Португалия. На този фон България ще изглежда като оазис, колкото и да ни се струва да е много топло тук. Това, което винаги сме казвали, че изглежда недостатък по-краткия летен туристически сезон, специално по Северното Черноморие и с това, че е по-хладно, сега вече се превръща в предимство. Достатъчно е медиите често да разказват за проблема с големите жеги другаде и за това, че тук може да е топло, но не е жега. Едно предложение за възможно поведение през това лято е България да използва привидните недостатъци на времето и дължината на сезона и на фона на жегите в Европа да каним туристите тук“, посочи Кирил Вълчев и се обърна към участниците във форума с думите: „… разчитам, че в този разговор вие като общини, бизнес, може да помогнете на медиите да знаят какво всъщност искаме да кажем ние българите на света, за да го поканим да дойде през това лято в България.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари