Географските информационни системи заемат все по-важна роля в архитектурата на електронното управление, заяви зам.-министър Мундров

Рекламирай в beZpartien.bg

Географските информационни системи (ГИС) променят много бързо обществото и през последните години заемат все по-важна роля в архитектурата на електронното управление на администрациите на централно и местно ниво. Това заяви заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на откриването на конференция, посветена на Световния ГИС ден и ГИС технологиите, съобщиха от пресцентъра на министерството. Форумът е под наслов „С географските информационни системи създаваме по-устойчив свят заедно“.
„Денят на ГИС ни предоставя уникалната възможност да се замислим за забележителния напредък в технологиите и за мощната роля, която географските информационни системи играят в оформянето на нашето ежедневие. От градското планиране до опазването на околната среда, от реагирането при бедствия и аварии до общественото здраве – географските информационни системи са се превърнали в незаменим инструмент в широк кръг от области и позволяват онлайн колаборации и комуникации между различни области“, подчерта заместник-министърът.
Към момента в България сме свидетели на внедрявания на много иновативни ГИС системи, които включват прилагането на най-съвременните информационно-технологични тенденции в сферите на „Интернет на нещата“, изкуствения интелект, използването на спътниковата информация, мобилните приложения, големите данни и други, посочи Мундров.
Заместник-министърът на електронното управление призова участниците в конференцията към ангажираност и развитие при изследването на възможностите, за да бъдат разширени границите на постижимото и да бъде създадено едно по-добро и по-устойчиво бъдеще за идните поколения.
След три години в онлайн формат, форумът събра на живо международни и български експерти, които ще демонстрират най-новите разработки, решения и добри практики в геопространствените технологии и тяхното приложение в различни отрасли – кадастър, околна среда, ютилитис, ВЕИ, местно самоуправление, териториално планиране, сигурност, транспорт, здравеопазване, образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *