Георги Миленов прави от керамика „Пътуване във времето“

„Пътуване във времето“ е заглавието на керамичната изложба на Георги Миленов, която ще бъде представена в софийската галерия „Българи“. Вернисажът й е на 11 юни и може да бъде разгледана до 29 юни, съобщават организаторите.
„Изложбата на Георги Миленов в галерия „Българи“ разкрива отново младия керамик като един от най-успешните представители на този жанр. Той е успял да излезе от утилитарността на троянската керамика и нейната пазарна конюнктура, и не само това. Проследявайки дотук пътя му, смея да твърдя, че той се е предпазил от саморепликиране на собствените си постижения, предлагайки нови теми, мотиви и пластични решения извън познатите конвенции на жанра. Така в сериите „Конници“, „Истукани“, „Глави“ чрез характерна иконографска стилистика, Георги Миленов ни отвежда както към предхристиянската стилистика, така и към нашето съвремие“, казва Аксиния Джурова.
Тя припомня, че в древната митология първичната материя се отъждествява с глината, от която Бог създава от хаоса подредения свят. По думите й не случайно Георги Миленов избира за своето творчество именно глината. „Неговите архетипни образи и идоли, вкоренени в културната ни памет, пътуват не само във времето въобще и в традициите на медитеранските народи. Преди няколко години изложбата му в Рим предизвика преки асоциации с етруското, а у нас с тракийското изкуство“, отбелязва изкуствоведът.
„Още нещо съществено носят творбите на Георги Миленов. Визуалните стилистични препратки на творбите му обогатяват поетико-асоциативния наратив без обаче да губят непосредствеността на образното им внушение. А това отваря възможността за диалог с публиката, излизащ от търсения такъв в част от творбите му. Имам предвид великолепната серия „Чинии“, където седнали около маса двойки или групи общуват. Млад и самоуверен, с разпознаваема лаконична образна система, наситена със смисли, Георги Миленов приканва любителите на изкуството да направят своя прочит на творбите му в галерия „Българи“, казва още Аксиния Джурова.
Георги Миленов е роден през 1984 г. в гр. Троян. Завършва художественото училище в родния си град със специалност „Керамика”, а след това и Националната художествена академия в гр. София със специалност „Керамика” в класа на проф. Красимир Джидров. Произведенията му са притежание на частни колекционери от България, Гърция, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Австрия, Великобритания, Чехия, Унгария, Швейцария, Канада и САЩ. 
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари