НачалоСвятГермания: Полските претенции за репарации са закрит въпрос

Германия: Полските претенции за репарации са закрит въпрос

Берлин смята за юридически закрит въпроса за репарационните искания на Полша към Германия по повод престъпленията на националсоциалистите по време на Втората световна война.

Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (FAZ), цитирано от НЕС.

„Както всички германски правителства, мога да отбележа, че този въпрос е окончателно уреден от гледна точка на международното право“, казва Шолц.

По-рано Полша о на $1,3 трилиона размера на щетите, нанесени на страната от нацистка Германия по време на Втората световна война – това бе заявил лидерът на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински.

Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина за никакви плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално отказа репарации. Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение на закона под натиска на СССР и засяга само вече несъществуващата Германска демократична република (ГДР) и Полската народна република.

В интервюто си за FAZ германският канцлер заявява също, че се е договорил с а на Джо Байдън за доставка на реактивни системи за залпов (РСЗО) на и ълно споделя та на ръководителя на Белия дом за доставката на оръжия за Киев. „Ние подкрепяме Украйна с всичко необходимо за самозащита. В същото време трябва да предотвратим ескалация, водеща до война между и “, подчерта германският канцлер.

Шолц каза още, че ФРГ смята за необходимо да подели тежестта по доставката на оръжия за Украйна и е готова да поеме осигуряването на системи за противовъздушна отбрана и артилерия: „Германия може да се съсредоточи върху противовъздушната отбрана и артилерията“.

Олаф Шолц призна, че в ХДС/ХСС, СДП, Зелената партия има членове, които не са съгласни с решенията му за доставка на оръжие за Украйна и за налагане на санкции срещу Русия.

„Трябва да признаем, че в основните политически партии има хора, които не са убедени, че курсът, който следвам като канцлер по отношение на оръжейните доставки за Украйна и налагането на санкции срещу Русия, е правилен. В тези времена е важно да популяризирате позициите си и взетите решения, като ясно съзнавате, че има граждани, които се съмняват в тях. Това е част от демокрацията“, заяви още Шолц в интервюто за изданието FAZ.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО