НачалоСвятГермания приветства посещението на Зеленски в Белия дом и коментира сделката за...

Германия приветства посещението на Зеленски в Белия дом и коментира сделката за противоракетните системи „Пейтриът“

Германското правителство приветства посещението на украинския Володимир Зеленски в Белия дом и го описа о „много, много положителен знак“, съобщи ДПА. Очаква се той да се срещне с президента на Джо Байдън и да се говори пред американския Конгрес.

Говорителят на правителството Щефен Хебещрайт заяви, че е „обнадеждаваща стъпка“ фактът, че Зеленски е могъл да усне страната си за подобна визита – първата чуждестранна визита след началото на руската инвазия.

Преди посещението бе обявено, че Вашингтон ще одобри доставката на нови системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“ за , за да се отблъснат руските въздушни атаки, които причиниха толкова много щети през последните месеци.

Хебещрайт приветства това решение, въпреки че Берлин отказа да предостави на Киев своите системи „Пейтриът“. Той обясни, че на Полша у-що са били обещани три такива системи и че в момента няма други налични.

Сделката между Берлин и Варшава бе постигната след кратък спор относно това дали системите могат да бъдат разположение на украинска територия – стъпка, която Берлин не пожела да предприеме.

Германия вече е доставила на Киев системи за противовъздушна отбрана от други типове, заяви Хебещрайт. Обучението на украинските войници за работа със системите „Пейтриът“ обаче „може да бъде проведено в и още по-вероятно е това да се случи в Германия“, добави той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО