Гласуването на местния референдум в община Божурище приключи към 21:00 часа

Гласуването на местния референдум в община Божурище приключи в 21:00 часа, информираха от пресцентъра на Общината за БТА. 
Днес жителите на община Божурище гласуваха „три в едно“. Те имаха шанса да дадат гласа си, освен за Народно събрание и за представители в Европейския парламент, и за референдум по повод изразяването на позиция относно извършването на проучвателни дейности и добиването на злато върху площ „Златуша“. Инициативата за провеждането на референдума е по писмено предложение на всички общински съветници от Общински съвет – Божурище.
Крайната активност ще бъде ясна на по-късен етап.
След като бъдат преброени бюлетините, представителите на секционните избирателни комисии трябва да отчетат резултата от референдума пред Общинска избирателна комисия (ОИК) – Божурище. ОИК ще вземе решение дали референдумът е успешен и ще обяви какъв е резултатът. 
От администрацията обясниха, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да се счита предложението, предмет на референдума, за прието, то в допитването трябва да са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права в съответната община и с „да“ да са отговорили повече от половината от участвалите.
Жителите на община Божурище днес гласуваха в общо 12 секции, шест от които бяха в селата. Активността за местния референдум към 11:00 часа бе 16,11%, а към 16:00 часа тя значително се увеличи и достигна до 38,37%, като са гласували 2006 души от 6791 имащи това право. 
Инициативата за провеждането на референдума е по писмено е по предложение на всички 13 съветници от Общински съвет – Божурище. Мотивите на съветниците са свързани с договора за търсене и проучване, както и с изпълнението на работен проект за търсене и проучване на полезните изкопаеми в площ „Златуша“, разположена на територията на Столична община, област София-град, общините Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник.
Гласуването се извършваше с бяла бюлетина с възможни отговори „да“ или „не“ на въпрос: „Против ли сте Общински съвет – Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и решения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018 г. на Министъра на енергетиката“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари