Гласуването за наградата на публиката в литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ е вече активно

Рекламирай в beZpartien.bg

Читателите вече могат да дадат онлайн своя глас за наградата на публиката в единадесетото издание на Международния литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Номинираните разкази вече са достъпни в сайта на инициативата, съобщават организаторите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.
Общо 99 млади автори от България са изпратили свои разкази с истории за съдбоносните години на Холокоста, за страха и за надеждата, за спасяването на човешкия живот. От тях 94 са избрали да напишат художествени разкази, а останалите са се включили в категорията за видео разказ. Крайният срок за гласуване е 30 април, а победителят в онлайн вота ще бъде обявен заедно с останалите лауреати на конкурса на специална церемония на 1 юни в Бургас. Той ще получи парична премия в размер на 500 лв., осигурена от Министерство на културата. БТА припомня, че преди седмица журито обяви двадесетте български участници, които са номинирани за финала. По традиция всички номинирани ще бъдат поканени да участват преди това в тридневния Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, който се организира за трета поредна година. Изданието му през 2024 г. ще се проведе между 31 май и 3 юни. Участниците в него ще могат да се включат в работилниците по творческо писане с видни писатели и историци като Георги Бърдаров, Румен Леонидов, Ангел Джонев, Кристофър Бъкстън и други лектори от България и чужбина. Част от програмата ще бъдат и прожекции на филми, посветени на Холокоста и спасяването на българските евреи, както и представяне на книги, изложби, литературни четения и други.
Наградата на публиката в конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ се дава от 2022 г. насам, припомнят от „Алеф“. Неин първи носител стана Даница Костова от Варна, получила най-много гласове – 891, от общо 4000 гласували.  През 2023 г. творбите на 20-те номинирани млади български автори събраха общо 7500 вота. Наградата си поделиха Симеон Добрев от ППМГ “Академик Никола Обрешков“ – Бургас  и Георги Дичков от Езикова гимназия „Христо Ботев” – Кърджали, получили равен най-голям брой от по 939 гласа. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *