Годишна изложба на ученици от Средно училище „Панайот Волов“ откриха в Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен

Годишна изложба на ученици от Средно училище „Панайот Волов“ беше открита на втория етаж на Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен. Тя включва изкуството на възпитаниците на професионалните паралелки „Графичен дизайн“ и „Компютърна графика“ в учебното заведение. В експозицията е представено творчеството на възпитаниците на петима учители: Велислава Димитрова, Дарина Янакиева, Емил Павлов, Илина Стефанова и Петя Алексиева.
При откриването на изложбата директорът на Средно училище „Панайот Волов“ Русина Инджева отбеляза, че в изложбата са включени 166 творби на учениците, изпълнени по различни задачи в училище, като компютърна графика, рисунка типаж и анимация. „Всяка година качеството и нивото става все по-високо“, добави тя.
Дарина Янекиева, преподавател в гимназиален етап в СУ „Панайот Волов“ коментира за БТА, че в изложбата са включени около 20 – 25 нейни ученици, представящи графични рисунки, живопис и висок печат. „Тях всичко ги затруднява, но общо взето работят ли системно целогодишно, трудностите пред учениците ще са по-малко“, отбеляза Янакиева.
Петя Алексиева, преподавател по практическо обучение, графичен дизайн и визуални изкуства, каза пред репортер на БТА, че около 30 нейни възпитаници представят задачи, изпълнени на хартия и дигитални проекти. „Включени са корици на книги, обложки за диск, дигитални рисунки. Има ученици, които предпочитат рисуването на ръка, а други – на таблет“, добави Алексиева.
Велислава Димитрова отбеляза за БТА, че преподава графичен дизайн, компютърна графика и дизайн. „След девети клас имам честта да преподавам на повечето ученици в дигиталните материали. Работят при мен различни видове реклама, печатни издания, списания, вестници, оформление на книги и корици. Подготвят се за работа в бизнес среда“, каза Димитрова. Тя добави, че учениците се затрудняват да излязат от своя собствен вкус и да усещат предпочитанията на различни хора. „Затруднява ги и да отправят послания, защото през графичния дизайн се стремим да изкажем мнение, да насочим вниманието към различни проблеми“, допълни Димитрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари