Гости от Словакия, Сърбия, Северна Македония и Монголия ще се включат в 18-ото издание на фестивала „Свято слово“ в Бургас

Писатели и поети от България и чужбина ще бъдат гости на 18-ото издание на международния фестивал „Свято слово“ – майски срещи на славянските творци, от 27 до 30 май, съобщават организаторите от читалище “Любен Каравелов 1940”.
Сред очакваните имена са Ерик Ондрейичка и Зузана Куглерова от Словакия, Милутин  Джуричкович и Желка Аврич от Сърбия, Виолета Танчева-Златева от Република Северна Македония, Леетив Намдаг Жанчивин от Монголия. Гости ще бъдат поети, писатели и преводачи от България, сред които Ана Боянова, Мартен Калеев, Лидия Гълъбова, Иван Брегов, Димана Иванова, бардът Асен Масларски, Антония Филипова и Васил Люцканов.
Фестивалът ще бъде открит с литературно четене в Дома на писателя. Закриването ще е отново там с награждаване на отличените в конкурса „Мистична поезия“. Програмата включва още представяния, творчески пленери, блиц конкурси за написване на стихотворения, вдъхновени от културните, исторически и природни забележителности на Бургас и региона, които гостите ще имат възможност да посетят. На 29 май в клуб „Модерен театър“ ще има авторски концерт на барда Асен Масларски. 
Акцент в тазгодишното издание ще бъде и представянето на антологията „Преоткрити в словото“ със съставител и преводач бургаската поетеса Наталия Недялкова, която е и един от координаторите на фестивала. В изданието са включени над 100 творби на 42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика. 
Международният литературен фестивал „Свято слово“ се организира от 2007 г.,  от читалище „Любен Каравелов“, в партньорство със сдружение „Бургаска писателска общност“, с финансовата подкрепа на община Бургас и частни дарители. През годините негови гости са били над 100 писатели от Полша, Хърватия, Русия, Република Северна Македония, Сърбия, Словения, Словакия, Украйна, Чехия, Черна гора, Босна, Херцеговина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари