Гостуваща изложба, озаглавена „Стари балкански фотографии“, ще покаже Държавният архив в Перник

Изложба, озаглавена „Стари балкански фотографии“ ще покаже Държавният архив (ДА) в Перник. Събитието е част от отбелязването на Международния ден на архивите – 9 юни, съобщи за БТА началникът на териториалната структура Станислава Георгиева. 
Експозицията, която е гостуваща, е организирана съвместно от Държавна агенция „Архиви“ и Държавния архив на Република Северна Македония. 
На фотосите могат да се видят битът, поминъкът, занаятите и всекидневието в миналото. В изложбата са включени най-ранни образци на фотографията от втората половина на 19-и век до 30-те години на 20-и век, кадри от из битолския архив на братята Манаки и емблематични български фотографски къщи като „Братя Карастоянови“, „Фото Савови“ и др. Снимките в българските пана са дело на майстори като Иван и Димитър Карастоянови, Тома Хитров, Стоимен Сарафов, Димитър Кавра, Крум Савов, Димитър Френкев, братя Сотирови, Милтен Ковачев, Марко Марков. В македонските фотоси личи майсторството на Анастас Лозанчев, Милтон Манаки, Светозар Райчевич, Димитри Митанов.  
Сред кадрите могат да се проследят моменти от градския и селския живот на хората, облеклото, пазаруването, отбелязването на празници и др. Заснети са работилници и занаяти. 
Георгиева уточни, че на изложбата ще бъдат показани фотоси и предмети от бита на хората от Пернишко от средата на 19-и до началото на 20-и век, съхранявани във фонда на институцията. 
Изложбата ще бъде официално открита на 10 юни от 11:00 ч. в сградата на ДА – Перник. 
Във връзка с Международния ден на архивите – 9 юни, ще се връчат и традиционните грамоти на отличените в категориите „Дарител“, Читател и „Приятел“ (партньор) на институцията за 2023 г. Участие в проявата ще вземе и Камерен оркестър „Орфей“ към Общински комплекс „Дворец на културата“ с диригент Райчо Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари