НачалоСвят"Готвача на Путин" е посетил и затвора на Навални, за да вербува...

„Готвача на Путин“ е посетил и затвора на Навални, за да вербува осъдени за войната

Хвърленият в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални съобщи, че шефът на руса частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ Евгений Пригожин е посетил затвора му, за да вербува оени за войната в , съобщава „Ройтерс“.

Навални, който е държан в наказателната колония с максимална сигурност IK-6 в Мелехово, на около 250 км източно от Москва, заяви, че неуточнен „очевидец“ му е разказал за посещението на Пригожин при себе си.

По негови думи шефът на „Вагнер“ е предложил на осъдените помилване, ако прекарат шест месеца с частната армия. Между 80 и 90 от лишените от свобода са приели предложението му, след като са им били дадени пет минути да го обмислят. Той не уточни кога е било предполагаемото посещение.

От своя страна Пригожин отказа да потвърди дали такова посещение се е състояло, но отбеляза, че не вижда нищо лошо в това да се предложи на затворниците „втори шанс“ в живота.

„Никой не може да лиши човек от правото да защитава родината си, майка си и семейството си с всички налични “, подчерта той.

По време на съветската епоха самият Пригожин е излежал девет години затвор за престъпления, включително кражби и измами.

През септември бяха публикувани снимки на които се вижда как той предлага подобна сделка на осъдени в затвор в град Йошкар Ола, на 760 км източно на Москва.

Групата „Вагнер“, основана от Пригожин през 2014 г., заема все по-ключова роля по време на войната в Украйна, включително по време на ожесточените сражения за малкия град Бахмут.

Навални е най-отявленият критик на а Владимир и яростен противник на войната в Украйна.

В момента той излежава присъди от общо 11,5 г. затвор по няколко обвинения, включително за измама и неуважение към съда. Опозиционерът и западните правителства твърдят, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

В Туитър той заяви, че набирането на осъдени да се бият в Украйна показва разложението на руската държава.

„Основите на закона се унищожават в в името на бъдещо поражение в една позорна война“, гласи неговия пост в социалната мрежа, публикуван чрез неговите адвокати и сподвижници.

На свой ред Пригожин изтъкна, че много от поддръжниците на Навални са получили разрешение от държавата да избягат в чужбина.

„Те трябваше да бъдат събрани, сформирани в един наказателен батальон и да ми бъдат предадени“, настоя той. „И не се съмнявайте, всички те щяха да умрат като герои“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО