НачалоСвятГръцки лидери с реакции на груби изявления на Ердоган

Гръцки лидери с реакции на груби изявления на Ердоган

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви, че Гърция „отхвърля неоосманското перчене“ на Турция в съвместно изявление снощи с гостуващия в Атина френски външен министър Катрин Колона, предаде АНА-МПА.

Дендиас добави, че изявленията, идващи от Турция, са „неприемливи, нечувани и оителни“ и отбеляза, че „ние нито се страхуваме, нито сме изплашени“.

Попитан за вчерашните и на турския Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че Турция „ще дойде внезапно някоя нощ“ на гръцките острови, равено по време на посещението му в Босна, Дендиас посочи, че турса страна прави все по-възмутителни и неприемливи изявления в последните дни и отново подчерта, че Гърция винаги действа на базата на международното право и международното морско право.

Той добави, че „всеки, който си мечтае за атаки и завоевания, трябва да помисли повече от веднъж“, тъй като „ние сме повече от самодостатъчни в способността си да защитаваме нашата родина, нашата териториална независимост и нашата цялост“.

Дендиас изтъкна още, че „ние сме абсолютно сигурни в нашите съюзи и отношението на нашите партньори“. „ЕС вече демонстрира в случая с , че заплахите и нахлуванията в нарушение на международното право създават безпрецедентно единство и категоричен отговор“.

Гръцкият външен министър напомни, че ден по-рано Ердоган е заявил, че „Гърция не е равна на Турция и не може да бъде неин събеседник“.

„Турция заплашва Гърция с война, ако тя приложи правата си, произтичащи от международното право и международното морско право. Тя ежедневно нарушава националния ни суверенитет. Само през тази година са извършени повече от 6100 нарушения на националното въздушно пространство на Гърция, 157 прелитания над гръцка територия и 1000 нарушения на териториалните ни води“, посочи Дендиас.

От своя страна френският външен министър Катрин Колона подчерта, че Франция „винаги е била и ще продължи да бъде на страната на Гърция“ и че страната ѝ следи отблизо всички развития по този въпрос.

Темата за Турция беше засегната и от премиера Кириакос Мицотакис по време на та му с Колона по-рано вчера. Коментирайки „агресивната реторика“ на Анкара срещу гръцкия суверенитет, той изтъкна, че „Турция създава напрежение и подкопава регионалната сигурност и стабилност“.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу от своя страна заяви по време на среща със словашкия президент Зузана Чапутова в Атина, че „ревизионистичната на и Турция и незаконните действия на Турция са предизвикателство не само за Гърция, но и за целия “.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО