Гръцки състезатели доминираха в първото издание на планинския маратон Zlatograd Bike n’Run

Гръцки състезатели доминираха в борбата на призовите места на Zlatograd Bike n’Run, съобщи пред БТА Стефан Саралийски от организаторите.  
Българският успех е в класирането на дистанция 44 км колоездене, в която първи е Владислав Гюров с време 2:36 часа. Общо 267 състезатели от пет държави участваха в първото издание на планинския маратон Zlatograd Bike n’Run, който организаторите възнамеряват да превърнат в ежегодно събитие в спортния календар на Златоград.
Маратонци, колоездачи и състезатели в планинското бягане от България, Гърция, Румъния, Испания и Великобритания участваха в стартовете в дисциплините  дуатлон (44 км колоездене и 14 км планинско бягане), колоездене – 44 км и 24 км, планинско бягане – 44 км, 24 км и 14 км, 2 дистанции за деца до 15 г. –  5,4 км съответно бягане и колоездене. Състезателните трасета са изцяло в планински терен, изкачвайки се до върхове и хълмове край Златоград, откриващи красиви панорамни гледки от Родопите.  Само първият и последният километър от трасетата са в рамките на Златоград, стартирайки и финиширайки в самия град. 
„Първото издание на Zlatograd Bike n’Run надмина очакванията ни, превърна се в състезание, което показва сериозен потенциал за развитие и разрастване“, коментира Стефан Саралийски.
Според него участието на близо 100 деца показва, че е постигната една от основните цели на състезанието –  да се привлече най-младото поколение към планинските спортове. На повечето от първите места в класирането на детските дистанции застанаха малките състезатели от Златоград.
Сред  финиширалите състезатели в Zlatograd Bike n’Run бе и българската шампионка в бадминтона Линда Зечири.  
Над 50 жители на Златоград се включиха като доброволци при провеждането и организацията на маратона. 
„Zlatograd Bike n’Run не е само спортно събитие, а кауза, която  популяризира региона като култура и  традиции“, заяви за БТА Елмира Пехливанова, заместник-кмет на Златоград.
Надпреварата е UTMB Index Race – квалификационно състезание за UTMB World Series, уточняват организаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари