Граждани се събраха пред Министерския съвет на протест за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията в държавната администрация

Рекламирай в beZpartien.bg

Граждани и синдикатът на административните служители „Подкрепа“ и Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) провеждат протестен митинг пред Министерския съвет.
Протестът е за запазване на предвидените размери на средствата в проекта за Постановление на Министерския съвет за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на служителите в държавната администрация.
През последните три месеца постигнахме конкретни договорки, методика и начин на разпределение на тези 260 милиона лева от бюджета, но сега изведнъж се оказа, че точката отсъства в дневния ред на Министерския съвет, каза за БТА главеният икономист на КНСБ Любослав Костов. 
По думите му до този момент са имали много хубав диалог, станало е ясно, че за 53 души ще има ръст на заплатите между 200 и 300 лева. Това – на база методика, на база диспропорции, на база атестации и аргументи, добави Костов. 
Това е един подробен анализ от над 60-70 страници и изведнъж някой политик реши, че точката няма да влезе в дневния ред и тези пари ще бъдат намалявани, каза икономистът. Днес хората затова са излезли на протест, защото са притеснени, обясни Костов и добави, че това това е последното заседание на Министерския съвет и хората имат опасения, че ще останат излъгани. 
Костов благодари на администрацията на МС, с която са имали множество разговори в последните три месеца. 
Костов каза, че ако министрите гласуват парите за преодоляване на диспропорциите, те ще им благодарят публично, но ако не го направят, нека излязат и обяснят на хората защо.
Костов смята, че трябва хоризонтална политика по доходите. Те им дадоха 260 милиона и оставиха всички да се бият за тези пари, добави той. Сега ние трябва да определим кой заслужава и кой не, а това не е наша работа, каза Костов. Нашата работа е да искаме от тях те да осигурят достатъчно средства, за да има хоризонтална политика по доходите, съответсваща на тенденциите в частния сектор, обясни Костов. 
Като нараства заплатата между 12%-13%, властта трябва да гарантира такъв ръст и в публичния сектор, тъй като трудът, който се осъществява там, не е по-малко ценен, каза икономистът. 
Председателят на синдикална секция в централното управление на Националния статистически институт (НСИ) към Конфедерацията на труда „Подкрепа“ Рая Петрова каза за БТА, че протестират, защото очакват да бъде подписана втората част на средствата, които са били предвидени в тези 375 милиона за всички държавни администрации, в зависимост от това кой как трябва да изравни дисбалансите в заплащането, посочи Петрова. Ние получихме вече едно увеличение, за което сме безкрайно благодарни, защото нашата институция много изоставаше с възнагражденията последните години, добави тя. 
По думите ѝ очакват и допълнителни средства, които ще са намалени, но за всички институции. Ние ще бъдем благодарни, ако все пак Министерският съвет в оставка днес гласува дори и тези намалени средства, за да получим още малко увеличение, с което заплатите ни да достигнат удовлетворяващо ниво за служителите в НСИ, каза още Петрова. 
Протестиращите прекратиха действията си като заявиха, че ще очакват решението на Министерския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *