НачалоБългарияГрети Стефанова: Щетите от наводнението са вследствие на лошо управление

Грети Стефанова: Щетите от наводнението са вследствие на лошо управление

„Това, което виждаме в момента, е цената на корупцията в държавата и я плащаме всички ние. Тя не е само във водния сектор, но сега се показа там, а този дъжд, който е валял, наистина е бил силен, но не за първи път вали дъжд в страната и не за първи път виждаме такива щети от лошо управление на водния сектор. Липсва управление на риска от наводнение, защото не може някой някого да убеди, че там има някаква местна власт, която се грижи за населението, за природата и че има някакво управление“, заяви Грети ова от Столичния общински съвет в студиото на „Денят ON AIR“.

На въпроса от къде ще дойдат та, за да покрият разходите на толкова много бедстващи семейства, след о пари от бюджета няма, гостът отговори, че трябва да се гласува корекция на бюджета от нов парламент, но точно за бедстващи пари трябва да има. По думите ѝ в ЕС има директива за наводненията за всички страни членки на ЕС и България също е задължена да изготви план за управление на риска от наводнения.

„Този план за управление на риска от наводнение е с времетраене 6 месеца, след което трябва да се актуализира. В България този план е крещящо опасно неактуализиран и виждаме какво се получава. Срокът за актуализирането е бил при редовното правителство на Бойко Борисов, а след него правителството успя да удължи срока, за да може да се задвижат и то с ускорени темпове тези действия по управление на риска, но след служебното правителство нямаме информация какво се прави. Те масово съкращават хора и по басейнови дирекции, които са наясно с проблемите и бихме очаквали от тях по-адекватна намеса, но те ги сменят с нови“, твърди Стефанова за Bulgaria ON AIR.

Тя не знае защо служебният министър бърза да ни убеди, че няма незаконна сеч, след като дигите имат ремонт без Акт 16, но пък всичко е разплатено. Според нея трябва служебният министър да се поинтересува къде са пропуските.

„Средства има за такива бедствени положения. Водният сектор има заделени 1 млрд., които си стоят така неизползваеми за язовири. Сигурно от много места може да се вземат средства, включително и от ЕС се дава, но срещу работа. Освен че няма може би да получим средства, се предвижда преди края на годината да имаме санкции за неие на този план“, посочи гостът.

Тя коментира въпроса дали общинските бюджети имат достатъчно „буфери“ за такива бедствия, като уточни, че общинските бюджети са за ремонт, за поддръжка на деретата и това е работа на държавата. Стефанова зададе въпроса как тези хора ще изкарат зимата. Тя е категорична, че държавата трябва да застане до тях и да им помогне, защото е длъжна, след като не си е свършила работата.

„Има фондове, които трябва да са на място, да застанат до хората и да им помогнат. Голяма част от бедстващите казват, че още не са се изправили след та миналата година, която са преживели и за която също не са получили обезщетения““, обясни гостът.

Тя смята, че по никакъв начин не трябва да настройваме едни хора, които са преживели нещастие, срещу други, които са преживели, защото да бягаш от война в 21 век е най-страшното. Ако тези нещастници от калта ги настаним в хотели на морето, това ще им реши ли проблема, попита тя.

„Държавата трябва да си е на мястото и да личи, че сме европейска държава и че се грижи за гражданите си така, както във всяка друга европейска държава. Задължително е да се търси отговорност“, заключи Стефанова.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО