Гурково ще бъде домакин на 50-ото юбилейно издание на празника „Балканът пее и разказва“

Рекламирай в beZpartien.bg

С работна среща в Гурково започна подготовката на традиционния празник “Балканът пее и разказва”, който ще се състои на 15 юни в града. Това съобщиха за БТА от местната администрация. На срещата присъстваха заместник-кметове, секретари и експерти по култура от Елена, Дряново, Трявна, Твърдица и Котел. Обсъдени бяха технически план, регламенти и проект на програма за тържественото честване на 50-ата годишнина от първото издание на празника. 
Срещата беше открита от зам.-кмета по хуманитарни дейности на община Гурково Марияна Маринова, която припомни за статута и традиционните прояви на празника, който започва да се организира от 1974 година в град Елена. Основната му идея е да поддържа приятелство и сътрудничество между балканските градове, които изявяват родолюбието, таланта и богатството на фолклора, домакинствайки изкуство и култура на ротационен принцип вече в продължение на половин век.
„Лицата на Балкана“ ще бъде темата на фотоконкурс, в който ще могат да участват ученици, и възрастни, като всеки участник ще представя до три авторски снимки, придружени с кратка история. За ценителите на традициите и любителите на ръкоделието от шестте града се организира изложбата „Сръчните ръце на българката“.
По време на срещата присъстващите изтеглиха жребий за своето участие на фестивалната сцена, коментираха добрите практики през годините, както и нови идеи за гостите на юбилейното честване.
Празникът ще започне с атрактивно дефиле на градовете и ще продължи с ритуално вдигане на фестивалното знаме, със сценични изяви, демонстрация на занаяти, обявяване на конкурсните победители, приемане на летописната книга на града – домакин Гурково. Традиционно той ще завърши с предаването на знамето на следващия град-домакин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *