Харита Асумани разказва лични истории и преживявания в изложбата „Добри момчета“

Изложбата „Добри момчета“ на Харита Асумани поставя началото на лятото в галерия Little Bird Place, от 1 до 21 юли, съобщават домакините на събитието. 
Към петте картини в изложбата има аудио с личните истории и преживявания на Харита. „Във феминистката теория „мъжкият поглед“ е актът на изобразяване на жените във визуалните изкуства и в литературата от мъжка гледна точка, която представя жените като сексуални обекти за удоволствието на хетеросексуалния мъж зрител. Погледът на мъжа върху женското тяло е инстинктивен, завладяващ. Мъжът гледа, жената е гледана“, казва кураторът Симеон Василев.
По думите му, ролите в новата изложба на Харита Асумани „Добри момчета“ са сменени. „Жената художник наблюдава и рисува по спомените си мъжете, оставили следа в живота й. Те са ефимерни образи, базирани на реални хора, портрети на на мъжете, които в някакъв момент са въздействали романтично, окриляващо и еротично на авторката“, казва той. Според него Харита Асумани никога не се е страхувала от секса в творчеството си. 
„С някои от тях сме се засичали едва няколко пъти. В това сгъстено време се е случил енергийно-информационен обмен. Тази хаотична информация е работила в подсъзнанието ми, дълго след нашата последна среща. Когато умът ми е извиквал техния образ, съм сглобявала наличното по свое усмотрение, добавяйки нужните светли краски. Ето защо в представите ми тези мъже присъстват под обобщението „добри момчета“, казва Асумани.  
Харита Асумани е родена през 1992 г. в Пловдив. В момента живее и работи в Италия. Завършва сценография и костюми в Националната художествена академия в София. През 2017 г. Харита участва в резиденцията на Cité Internationale des Arts в Париж. През 2022 г. Харита е номинирана за наградата БАЗА и участва в обща изложба с всички номинирани в СГХГ. През 2023 г. тя участва в съвместен дългосрочен проект между Пловдив и Тимишоара, изследвайки способността на артистите да вербализират своята художествена практика.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари