Хорът „Николай Кауфман“ ще изнесе концерти по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Рекламирай в beZpartien.bg

Хорът „Николай Кауфман“ ще изнесе концерти с надслов „Духът на живота“ по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи, съобщават организаторите от сдружение „Лилавият лебед“ (Виена).
Първото събитие – в София, е на 16 септември в Национален археологически музей. Ще има и концерт във Виена, съвместно с Венелакос и Шира Камон – на 19 септември в Theater am Spittelberg.
В програмата са включени ашкеназки и сефарадски песни, съответно на идиш и ладино.   
„Половината песни са по старинни народни теми на сефарадските евреи, идващи от Средновековието и  Ренесанса, от Испания, и се изпълняват на ладино. Другата половина са по народни теми на ашкеназките евреи, идващи от северна и североизточна Европа и се изпълняват на идиш. Много от тези песни академик Николай Кауфман е записал от възрастни евреи на територията на България и ги е претворил в сложни хорови произведения“, разказват организаторите.
„Интересен факт е, че песните на испанските евреи, които донасят от Испания през 1492 година, са запазени над 600 години. Това е една дворцова централно-европейска ренесансова култура, която е запазена непокътната по нашите земи почти до наши дни“, допълват от „Лилавият лебед“.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *