Хореографката Клара Фюри представя Dog rising в София

Световнопризнатият хореограф, актриса и текстописец Клара Фюри представи Dog Rising на сцената на „Топлоцентрала“ на 9 юли, съобщават организаторите.
Фюри изследва кодовете, които пътуват във и през различните форми на изкуството. Тя се стреми към насърчаване на сетивните възприятия на публиката и изпълнителите, осигурявайки им емоционална непосредственост и директен достъп. През 2017 г. Клара Фюри хореографира първата си групова работа – Cosmic Love. Изнася над 90 изпълнения на соловата си песен When Even The като част от изложбата MAC в чест на Леонард Коен. През 2019 г. тя създава Rather a Ditch – соло парче, изпълнено от Селин Боние. С Dog Rising (2021) Фюри приключва изследването си върху напрежението и неподвижността, освобождавайки задържани енергии в представление, носещо усещане за постоянство, груув и удоволствие.
Със своите небесни тела, изстреляни в орбита, вибриращи в похотлив и хипнотичен ритуал, Dog Rising отразява жизнения цикъл, динамичния поток на материята. От примитивни импулси до жестове, които понякога са сексуални, понякога механични, новото творение на Клара Фюри се се превръща в полифония от пулсиращи тела – в дисонанс и унисон, разказват организаторите. Хореографът преследва своето изследване на физическите феномени, започнало с Cosmic Love. Тя насочва вниманието си към начина, по който звуковите вибрации проникват в костите, вслушвайки се в присъствието на тялото, докато то се проявява напълно. Като отправна точка за своите физически изследвания, Фюри разглежда костната проводимост, вярвайки, че вибриращите удари укрепват, а не разбиват. Dog Rising отваря вратата към спонтанно удоволствие, чиито пулсации и удари карат емоциите ни да се колебаят, да се движат вълнообразно. 
Клара Фюри е хореограф и изпълнител, базиран в Монреал. Нейни творби са гастролирали в множество фестивали, включително биеналето във Венеция, фестивала TransAmériques в Монреал, ImPulsTanz във Виена, Performance Mix в Ню Йорк, Fierce Festival в Бирмингам, B-Motion в Bassano del Grappa и в различни страни като Литва, Чехия, Словакия, Испания, Холандия, Белгия, Германия, Азербайджан и България.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари