Храм „Света Троица“ в Свищов ще получи средства от Министерство на културата за спешен авариен ремонт

Храм „Света Троица“ в Свищов получава средства за спешен авариен ремонт от Министерство на културата, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.
От там посочиха, че средствата, в размер 252 хиляди лева, са отпуснати по настояване на Община Свищов със заповед от 30.05.2024 г., на министъра на културата, съгласно доклад на експертната комисия, в рамките на бюджета по програма „Опазване на недвижимото културно наследство“. Това се случва сред среща на кмета на Свищов д-р Генчо Генчев с министъра на културата, по време на която е изразена необходимостта от спешен ремонт и финансиране на обекта, който е с национално значение.
Спешният авариен ремонт на църквата се наложи след настъпили деструктивни процеси върху покривната конструкция на храма, които се активират вследствие на неколкократни проливни и силни дъждове. От това са последвали течове по стените и фасадите на храма, свличане на керемиди, има паднали и надвиснали кръстове от централния и странични корпуси, както и реална опасност от наводняване, допълниха от общинската администрация.
С благословията на Великотърновския митрополит Григорий, кметът на Свищов и Архиерейският наместник Руслан Личев са възложили на архитект Марин Маринов спешно аварийно проектиране на покрива на църквата в Свищов, която е образец на църковната архитектура от Късното възраждане и е построена от майстор Кольо Фичето, поясниха от Общината.
БТА припомня, че през април беше обявена дарителска кампания за набиране на средства за довършителни работи по строежа на храм „Св. Архангели“ в свищовското село Хаджидимитрово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари