НачалоБългарияХристо Матанов за тезата от Белград, че българите са сърби: Откровена глупост

Христо Матанов за тезата от Белград, че българите са сърби: Откровена глупост

Тази тема е толкова нелепа. Това явление съществува, но е крайно уродливо. Няма никакви основания от историческа и лингвистична гледна точка. Притеснително е, че го е казал зам.-председател на сръбския СЕМ.

Това заяви в ефира на „Тази сутрин“ по БТВ историкът проф. Христо Матанов.

Припомняме, че по време на вчерашните дебати в парламентарната комисия по култура и информация в сръбса Скупщина (парламент, бел.ред.) председателят на Съвета за регулиране на електронните Оливера Зекич използва в своя защита аргументите на своя заместник Милорад Вукашинович, който твърди, че българите са „чисръвни сърби“.

Историкът определи думите на зам.-председателя на сръбския медиен регулатор Милорад Вукашинович като „откровена глупост“.

Ако това е и официалната на Белград, Сърбия няма място в Европейския съюз, подчерта проф. Матанов.

Според проф. Ана Кочева от Института по български език към БАН тази теза е толкова нелепа, че дори не бива да ѝ се обръща внимание.

Това е стара теза на Белград отпреди век и половина, според която всички тук сме южни сърби. Според нея от сръбското етническо тяло са се появили славяните, македонците, бошняците, хърватите и т.н., отбеляза проф. Кочева.

Тя обясни още, че сръбските лингвисти, които изучават диалектите в Западните покрайнини, до ден – днешен ги обявяват за всичко друго, но не и за български.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО