НачалоБългарияХристо Мутафчиев: Трагедията е голяма

Христо Мутафчиев: Трагедията е голяма

Трагедията е голяма, селата в момента бедстват страшно много. И смятам, че тук проблемът трябва да се раздели на два аспекта. Единият аспект е какво ще рави държавата, и другият – каква е вината на самите хора от селата за част от това, което им се случва, разбира се. Това коментира за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ актьорът Христо Мутафчиев, който е родом от Карлово.

„Не е виновна само природата и валежите според мен, това че ние продължаваме да си пълним деретата и коритата на реките с боклуците, които изхвърляме от вкъщи. Перални, непотребни, автомобилни гуми, боклуци и после се чудим защо водата влиза в домовете ни. Ами тя трябва да отиде някъде тая вода, логично е. Иначе това мога да кажа, трагедията е голяма. Също така голяма вина имат и секачите, които се безразборно горите над селата в Балкана на Средна гора и в Балкана, Стара планина. И всичките тези трупи, клони калища и тиня са влезли в домовете, именно слезли от Балкана, защото пороят ги е пренесъл надолу. Но тук е мястото на държавата, която наистина виждам, че започва да се включва с много тежка техника – нещо, което е страшно необходимо“, коментира Христо Мутафчиев.

Той определи като цинични предвидените помощи, които възлизат на половината от минималната работна заплата. „Държавата не може да им даде на всяка къща по 50 000 , за да си оправят покъщнината – факт, но мисля, че затова местното население и кметствата би трябвало да направят много сериозна оценка на щетите на всеки един дом поотделно, да изчислят на каква стойност са загубите и да помогнат на тези, които не са застраховани, а по-голямата част от тях предполагам, че не са застраховали имуществата си, защото не са очаквали такова нещо“, каза още Мутафчиев.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО