НачалоБългарияХристов: Най-рано следващата седмица ще има разговори с "Газпром", ако е необходимо

Христов: Най-рано следващата седмица ще има разговори с „Газпром“, ако е необходимо

Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“, ако е необходимо. Това заяви министърът на енергетиа Росен Христов, който е на посещение в комплекс “Мини Марица-Из”.

Според него да се набавят количества газ, които хората да могат да си позволят да купят, е приоритет. „Когато стане ясно какви количества втечнен газ ще ни бъдат доставени, ще решим какво ще се договаря с „Газпром“. Ще вземем предвид и завършването на интерконектора. Не искам да влизам в преговори без да знам от какво имам нужда“, обясни той.

„Вече поискахме удължаване на офертата за танкерите втечнен газ, очакваме отговор днес или утре. Работим по хипотеза за отрицателен отговор, надяваме се на най-добрия. Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не, пак ще се справим“, увери Христов.

По думите му уговорката с „Авакс“ е да се представи линеен график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция. „Крайният срок, в който да пуснем количества по газопровода, е 1 октомври. Тогава най-късно той ще е ълно функциониращ, с всички лицензи. В момента в тръбопровода има газ под налягане, за да се провери за теч и издръжливост“, подчерта министърът.

Той е категоричен, че регионът на “Мини Марица-Изток” трябва да се развива, а по Плана за възстановяване могат да бъдат нанесени промени, така че да се облекчи икономическият натиск върху промишлеността. „Борим се за по-добри на ток, на горива и на газ. Единствено можем да се опитаме да понижим цените. ът може да си помогне с инвестиция в енергоспестяване. Общините трябва да са инициатори на намаляване на зависимостта от газ чрез геотермално отопление“, коментира Росен Христов.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО