Художествена галерия „Борис Денев“ гостува на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново с изложба

Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново гостува на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица с тематичната изложба „Реката“, съобщи директорът на галерията Мартин Митев. В настоящата експозиция са избрани и представени 13 отличаващи се творби от фонда на ХГ „Борис Денев“, а авторите са Стоян Василев, Деню Чоканов, Рафаел Михайлов, Иван Христов, Дило Дилов, Лалю Минков, Асен Момчев, Ненко Токмакчиев, Димитър Бонев, Георги Райчев и Иваничка Панева.
Картините са част от представената в ХГ „Борис Денев“ през 2023 г. изложба „Реката. Наследство на времето“. В основата на проекта стои покойният художник, заместник-кмет на Община Велико Търново и бивш директор на галерията Ганчо Карабаджаков, каза за БТА Митев. Тази изложба е една идея, която възниква от него като възможност за сътрудничество между ХГ „Борис Денев“ и Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. След кончината на художника тя постепенно избледнява, но във времето остава като завет, който да бъде изпълнен от неговите колеги и наследници в двете галерии, обясни Митев. „Като човек, който е тясно свързан с Ямбол и Велико Търново, Карабаджаков решава да обвърже двата града чрез реката, която е един от най-явните символи на времето и живота, на началото, на постоянното движение, на промяната и развитието“, добави той.
Експозицията с избрани творби от фонда на ХГ „Борис Денев“ ще остане в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ до 31 юли, посочи уредникът на културната институция-домакин Станимир Борисов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари