Художествената галерия в Смолян представи изложба на пловдивския художник Димитър Киров

Художествената галерия в Смолян представи изложба на пловдивския художник Димитър Киров. Тя бе открита днес от  Красимир Линков – изкуствовед, и директор на Пловдивската градска художествена галерия.
„Организираме изложбата в навечерието на 90-годишнината на Димитър Киров. Неин куратор е Петър Пиронков“, каза директорът на галерията Иван Пеев.
„Представянето на творчеството на пловдивския художник е част от поредицата на Художествената галерия в Смолян, с която представя едно поколение пловдивски творци, които оставят осезателна, силна, представителна страна на българското изкуство през втората половина на 20 век и началото на 21 век. Няма как да си представим българското изкуство, ако пренебрегнем тези имена. Те са водещите и представителните за това какво представлява българското изобразително изкуство по това време“, каза Красимир Линков. Той допълни, че тази изложбата дава показателен пример за това как се развиват художниците от 60-те години на миналия век и какъв е пътят, по който те преминават.
Идеята на Художествена галерия – Смолян е съвместно с Пловдивската галерия да се представят в Смолян едни от най-големите български творци. „Миналата година направихме изложба на Йоан Левиев, на Енчо Пиронков – дървена скулптура. След месец ще бъде представен Георги Божилов – Слона, предстоят Христо Стефанов и Вольо Митковски“, каза художникът Петър Пиронков.
Според Красимир Линков пловдивските художници, творили в края на миналия век, успяват да привлекат българското изкуство към съвременните европейски тенденции и същевременно да развият един модерен дух, на това, което се нарича традиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари