Художникът-фотограф Теодора Нишков пред БТА: Времената ни са малко тъжни и натъжават всеки чувствителен творец

Идеята на изложбата се зароди поради трудното време, в което живеем. Българинът в момента много лесно поддава на страх, на омраза, хората се разделят. Времената са малко тъжни и натъжават всеки един чувствителен творец. Всъщност, аз реших да се „хвана“ за това кой какъв е, независимо от това каква личност е, какви убеждения има. Това са все хора, които са много силно фокусирани, не в омраза, а фокусирани върху своята работа. Това каза пред БТА Теодора Нишков по повод своята фотоизложба „100 запечатани от времето“.
Фотографският цикъл „100 запечатани от времето (Строители на съвременна България)“ беше открит в понеделник вечер, в галерията на Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка 6‘‘, в присъствието на много от личностите, включени във фотографската колекция. 
По думите на авторката избраните и заснети личности са посветени в това, което правят, в своите професии, и именно за това тя започва да търси хора като тях. Художничката сподели, че по този начин успяла да докаже и сама на себе си, че България е едно хубаво място.
„Фотографията ми помогна да открия пътя към хората, което също е заложено като идея в изложените фотографии“, каза пред БТА Теодора Нишков. „Когато снимаме, когато фотографираме някого, първо това запазва визуалната памет за него – как е изглеждал той, как е изглеждала душата му. Тези фотографии са неслучайна селекция и подбор. Тези хора, когато бъдат включени в един албум, в една колекция ще могат да бъдат видени кой какъв е. Така младите, например, ще започнат да се замислят за това какви хора изграждат съвременното ни общество. Искам да стигнем и до младите‘‘, добави тя.
Тя разказа, че й предстои да направи втора фотографска изложба, която ще е за други 108 български личности, като замисълът й е да продължи и с трето, и четвърто издание, а ако е възможно – и докрая на професионалния си път.
Сред заснетите български обществени личности има художници, философи, режисьори, политици, изследователи, журналисти, писатели, учени, министри, музиканти, професори, юристи, дизайнери и учители. „Това са все хора, които полагат достойни усилия за българското общество и са едно от богатствата в културния и обществен живот на страната‘‘, добави Теодора.
„Това е един от мащабните проекти, които се реализират в българската фотография днес. Мащабен е като пространство –  изпълва цялата галерия на ул. „Шипка 6‘‘, мащабен е и във време, защото неговият автор – Теодора Нишков, си е поставила за цел да продължи да го реализира докрая на професионалния си живот“, каза доц. Георги Лозанов – медиен експерт и директор на дирекция „ЛИК“ в БТА. Той откри изложбата.
По думите му, перспективно погледнато, направените фотографии са повече от портрети – това е един по-цялостен изследователски поглед на една своеобразна социална антропология, една социална среда, една човешка среда, която изследва чрез образите на своите представители. Доц. Лозанов отбеляза, че фотографиите са носители на средата, на която ние всички принадлежим.
„Тази среда е днешният градски човек, тук, в София, и в България, през 21-и век, с неговите проблеми, но и с неговата надежда, че принадлежи на свободния Западен свят‘‘, коментира той. Според него тези портрети са част от иконографията на съвременното развито общество. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари