Художникът Греди Асса е носителят на Национална награда за живопис „Захарий Зограф” за 2023 година

Художникът Греди Асса е носителят на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2023 година, съобщиха от пресцентъра на Община Самоков след заседание.
Журито с председател проф. Аксиния Джурова проведе заседание за определяне на носителя на награда „Захарий Зограф” за 2023 година в залата на общинската администрация. На заседанието присъстваха кметът Ангел Джоргов, зам. кметът Люба Кленова, директорът на Исторически музей – Самоков Веселин Хаджиангелов, художникът и носител на наградата Захари Каменов, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, галеристът Иво Масларски и изкуствоведът Борислав Китанов. 
Любен Генов представи номинациите на Съюза. Първи в списъка бе Греди Асса. Останалите предложения бяха за художници, чиито изложби са били през тази година, което е в разрез със статута на наградата и те не бяха обсъдени. 
Захари Каменов номинира Димитър Петров. Борислав Китанов също предложи Греди Асса като представи мотивите за номинацията си. След проведеното обсъждане и включване по телефона и на другия член на журито Станислав Памукчиев, председател на секция „Живопис” и също носител на наградата, журито с пет гласа „за”, един „въздържал се” и един „против” определиха носителя на наградата за 2023 г. да бъде Греди Асса. 
Художникът твори в областта на пейзажа, голото тяло и абстрактната живопис. Предпочитани техники са акварел, туш и маслени бои. Характерни за стила му са символизмът и интензивността на цветовете, енергията и скоростта на контраста. Негови картини са притежание на галерии в страната и чужбина. Греди Асса е и сред основателите на групата за авангардно изкуство „Градът” и заедно с другите художници от групата реализират редица изложби, а през 1989 година, основават своя едноименна галерия, която е и първата българска частна галерия, управлявана от художници.
Взето бе решение датата за провеждане на церемонията по връчване на Националната награда „Захарий Зограф” да се върне в първоначалния й формат и да се провежда в петъка, преди 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и славянската писменост. 
Наградата през тази година ще се връчи на церемония, която ще се проведе през октомври, а от 2025 година отново ще се връчва през месец май, съобщиха от Общината.„Много се радвам, че за пореден път наградата се дава на един емблематичен художник. Греди Асса е художник, който характеризира поколението, което се ражда между 1950-1960 година. Той е от тези, които бях от групата „Градът“ – една от най – модерните и авангардни групи преди 1989 година“, каза пред репортер на БТА проф. Аксиния Джурова, която е част от журито. 
Тя посочи, че Асса получава тази награда не само заради подредените изложби във Велико Търново и в Софийска градска галерия, но и защото е представител на лиричната импресия в България. „Той е художникът, който доказва, че не можеш без да правиш класическо изкуство, без да познаваш историята, паметта и традицията, да направиш една модерна живопис. Струва ми се, че изложбата, която ще подготвим есента във връзка с връчването на наградата ще покаже още едно голямо име от нашето изкуство “, посочи още изкуствоведката. 
Проф. Джурова каза, че журито е било затруднено в избора на победител. „Останалите художници бяха по-млади. Все още тръгващи по трудния път на изкуството“. Както БТА писа, носителят на наградата за 2022 година бе Енчо Пиронков. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари